x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un cadou oferit românilor de pretutindeni

Un cadou oferit românilor de pretutindeni

29 Noi 2013   •   14:11
Un cadou oferit românilor de pretutindeni

Grupul Editorial Corint şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a lansat vineri, 29 noiembrie 2013, la sala "Grigore Gafencu” de la Ministerul Afacerilor Externe, albumul "RoMânii de lângă noi”.
Au vorbit despre album şi parteneriatul dintre Grupul Editorial Corint şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni domnul Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Stejărel Olaru, secretar de stat, coordonator al DPRRP, domnul Cristian Greşanu, director al Grupului Editorial Corint şi Cornel Sigmirean, istoric şi autor.

Albumul aduce în prim-plan vecinătatea istorică, cu regiunile locuite de români. În România, dar şi în cadrul comunităţilor româneşti din afara graniţelor, se cunosc prea puţine aspecte referitoare la viaţa, continuitatea şi legăturile de limbă şi istorie ale românilor din Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria cu statul român.

Spaţiile unde se află comunităţile istorice sunt abordate sintetic, mai ales de la momentul formării statelor naţionale în regiune (final de secol XIX), fenomen ce a presupus o redimensionare a problemei minorităţilor naţionale, cuprinse în cadrul unor noi frontiere. Comunităţile din vecinătate sunt situate în general în mediul rural, fapt ce a crescut ataşamentul lor faţă de reperele consacrate în comunitate: şcoală, biserică, sărbători şi obiceiuri.

Volumul este realizat de patru istorici, recunoscuţi pentru contribuţiile lor ştiinţifice deosebite: Daniel Cain, Armand Goşu, Cornel Sigmirean şi Annemarie Sorescu-Marinkovic.

×