x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un celebru scriitor a murit la vârsta de 79 de ani

Un celebru scriitor a murit la vârsta de 79 de ani

28 Dec 2018   •   18:20
Un celebru scriitor a murit la vârsta de 79 de ani

Celebrul scriitor israelian Amos Oz, un înflăcărat suporter al ''soluţiei celor două state'' în conflictul israeliano-palestinian, a decedat vineri, la vârsta de 79 de ani, în urma unui cancer, a anunţat fiica autorului, potrivit Reuters şi AFP. 

În cariera de peste 50 de ani, Oz a consemnat renaşterea ţării sale din cenuşa Holocaustului, după conflictelor interne dintre evrei şi arabi sau după cele dintre stânga şi dreapta. A obţinut succesul internaţional şi era unul dintre favoriţii la premiul Nobel pentru Literatură, potrivit caselor de pariuri, deşi opiniile sale politice îi aducea critici în ţara natală, notează Reuters. 

"Mulţumesc tuturor celor care l-au iubit", a scris fiica scriitorului, Fania Oz-Salzberger, pe Twitter într-un articol prin care îi anunţa decesul. 

Născut la Ierusalim din părinţi imigranţi din Europa de Est, Oz s-a mutat într-un kibbutz la vârsta de 15 ani, după sinuciderea mamei. A lupta în conflictele armate din Orientul Mijlociu din 1967 şi 1973, experienţe care l-au îndreptat către susţinerea unui compromis teritorial cu palestinienii. 

Printre scrierile sale se numără ''Poveste despre dragoste şi întuneric'', un roman autobiografic pe care actriţa şi regizoarea Natalie Portman l-a adaptat pentru cinema în 2016. 

"A fost o poveste despre dragoste şi lumină, iar acum un mare întuneric", a spus preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, într-o declaraţie care îl omagiază pe scriitor. "Odihneşte-te în pace, dragă Amos! A fost o mare onoare!"

AGERPRES

×
Subiecte în articol: amos oz