x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un nou Umberto Eco...

Un nou Umberto Eco...

de Sebastian S. Eduard    |    21 Feb 2010   •   00:00
Un nou Umberto Eco...

"Vertigo. Lista infinită." În Iliada, întâlnim două modalităţi de reprezentare. Prima este exemplificată prin descrierea scutului lui Ahile de către Homer: este o formă desăvârşită şi completă în care Vulcanus povesteşte ceea ce se cunoştea despre un oraş, zona agricolă din jur, războaiele şi riturile închinate păcii, specifice acestuia.

Cealaltă apare o dată cu neputinţa poetului de a face cunoscute numărul ľi identitatea tuturor războinicilor ahei: deľi cere ajutorul muzelor, trebuie să se limiteze la aľa-zisul, de altfel nesfârľitul, catalog al navelor, care se termină, într-o formă ideală, cu etcaetera.

5564-114300-coperta_2080_big.gif.jpgCea de-a doua modalitate a reprezentării este enumerarea sau înľiruirea. Există enumerări limitate, care au scopuri practice, precum catalogul tuturor cărţilor dintr-o bibliotecă; dar există ľi cele care vor să sugereze mărimi nenumărate ľi care ne angrenează în vâltoarea infinitului. Antologia reunită în acest volum dovedeľte bogăţia infinită a enumerărilor din istoria seculară a literaturii, de la Hesiod la Joyce, de la Iezechiel la Gadda.

×
Subiecte în articol: carte