Săptămâna viitoare poate fi declarată Săptămâna Stieg Larsson. Cel de-al treilea volum din serie, "Castelul din nori s-a sfărâmat", se lansează joi.
Volumul care a stârnit entuzism în întreaga lume s-a vândut excelent şi la noi. Tocmai de aceea, Editura Trei a decis ca primele exemplare ale volumului să fie vândute prin precomandă. Rezultatul? Peste 5.000 de comenzi ferme, la care se vor mai adăuga alte 10.000 de exemplare - primul tiraj. Cum totuşi până la lansarea de joi, de la ora 18:00, nu se va vinde nici o carte, singura soluţie este precomanda pe site-ul editurii.
Mai mult, organizatorii ne promit deja surprize la lansarea cărţii, joi, la ora 19:00, în grădina de vară din Cărtureşti Verona. Criticul Dan C. Mihăilescu va fi şi el prezent, iar doi actori vor interpreta... dar să nu stricăm surpriza!
PUŢINĂ ISTORIE
Înainte de a-şi începe cariera ca scriitor, Stieg Larsson era cunoscut în calitate de jurnalist combatant al rasismului şi luptător împotriva orientărilor extremiste de dreapta. Începând cu anul 1971, a combinat munca de designer cu aceea de conferenţiar pe tema extremismului de dreapta pentru Scotland Yard. În 1995, atunci când în Suedia opt persoane au fost ucise de un grup neonazist, Stieg Larsson a fost principala forţă care a contribuit la înfiinţarea Fundaţiei Expo, grup ce avea misiunea de a demasca activitatea neonazistă în Suedia. Din 1999, a fost directorul revistei Expo (care în Trilogie se numeşte Millennium).
Stieg Larsson a murit în 2004, în mod neaşteptat, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, imediat după ce i-a predat editorului său "Millennium" - seria de trei romane însumând aproape 2.000 de pagini. Această moarte subită a ridicat semne de întrebare, deocamdată fără răspuns. Cartea sa face referire la personaje controversate din viaţa politică şi economică. Având o intrigă irezistibilă şi extrem de complexă, seria - care ar fi trebuit să aibă de fapt 10 volume - atacă teme sensibile din punct de vedere politic, precum corupţia, traficul de influenţă, prostituţia. S-a spus că moartea lui Larsson a fost cauzată de îndrăzneala sa de a dezvălui în roman informaţii incomode, pe care el le deţinea ca jurnalist, dar care ar fi trebuit să rămână secrete.
Un al doilea scandal se naşte în 2008: tribunalele suedeze nu recunosc testamentul autorului din 1977, redactat cu mulţi ani înaintea succesului. Motivul? Stieg Larsson lasă toată averea sa Partidului Comunist Suedez! Testamentul se dovedeşte a fi o glumă de tinereţe a autorului. Moştenitorii de drept devin tatăl şi fratele lui, Stieg Larsson, adică familia care l-a abadonat în adolescenţă. Marea nedreptăţită în acest joc devine Eva Gabrielsson, tovarăşă de viaţă a scriitorului, care - neavând nici o legătură oficializată cu acesta - este exclusă din rândul celor care au drept de moştenire. Averea estimată din vânzarea cărţilor şi drepturilor de autor se ridică la peste 20 de milioane de euro!
Trilogia lui Stieg Larsson a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume. Ecranizarea suedeză a primului volum, "Bărbaţi care urăsc femeile", a fost lansată pe piaţa occidentală şi se bucură de un mare success