"Ursul şi Dragonul", ultimul roman al lui Tom Clancy apărut în româneşte, pare inspirat de vestita carte a lui Samuel P. Huntington, "Ciocnirea civilizaţiilor", în care se prognozează refacerea ordinii mondiale în secolul al XXI-lea.
"De când China a definit Statele Unite ca pe principalul său duşman, înclinaţia americană predominantă va fi să contrabalanseze primar şi să prevină hegemonia chineză." De la o astfel de observaţie a ilustrului analist politic pare să-şi fi pornit romanul Tom Clancy. În cele aproape nouă sute de pagini format mare ale volumului se descrie un conflict militar între cele două mari puteri. Indirect, însă, pentru că, dorind supremaţia, China - care continuă să aibă un regim despotic, nepăsător la mizeria în care trăiesc cei mai mulţi şi la lipsa lor de libertate -, atacă mai întâi Rusia, slăbită în urma prăbuşirii comunismului şi măcinată de gravele probleme ale trecerii la un nou sistem. Agresiunea este provocată de descoperirea unor mari resurse de petrol şi de aur în Siberia, vitale pentru economia statului cu cea mai numeroasă populaţie. Dar americanii îi sprijină pe foştii inamici şi rivali în stăpânirea planetei. Cu ajutorul Casei Albe, ofensiva chineză este stopată şi, pentru moment, spre uşurarea tuturor, se instaurează din nou pacea.
URZEALĂ NARATIVĂ. Dar nu ce se întâmplă în teatrul operaţiunilor militare stârneşte cel mai mare interes al cititorului, deşi multele pasaje care descriu încleştările armate sunt creionate cu pricepere, cu o bună cunoaştere a tacticilor şi strategiilor adoptate într-un război. Cu mult mai palpitante sunt confruntările dintre serviciile secrete, în care acţionează spioni abili. Tom Clancy se dovedeşte încă o dată un as în imaginarea unei poveşti de spionaj. Şi, totodată, extraordinar de bine documentat, din surse pe care oricine scrie astfel de ficţiuni le invidiază.
Un număr imens de personaje sunt prinse în această urzeală narativă. Unul dintre ele este Jack Ryan, cunoscut din alte cărţi ale autorului - a fost prezent, de pildă, în "Vânătoarea lui Octombrie Roşu" sau în "Ordine prezidenţiale". De data asta îl urmărim cum acţionează în postura de preşedinte al SUA.
FERM ŞI VIZIONAR. Fostul membru al CIA se simte oarecum stânjenit de prerogativele pe care le are în calitate de ocupant al Biroului Oval. Multe dintre deciziile sale se bazează pe sugestiile pe care i le oferă colaboratori de încredere. Uneori are chiar impresia că puterile îi sunt limitate de ceea ce gândesc alţii. Şi, totuşi, ultima decizie îi aparţine, iar modul în care se achită de sarcinile sale îl prezintă ca pe un conducător ferm şi vizionar, de care depinde soarta întregii lumi. Tom Clancy a creat un personaj memorabil, fermecător, cu slăbiciuni omeneşti - din când în când îşi permite câte o ţigară în spaţii unde fumatul este interzis şi mai bea şi câte un păhărel de whisky -, dar este extrem de ataşat de oamenii simpli, se simte cu adevărat responsabil pentru viaţa lor, dornic să le reprezinte aspiraţiile cu devotament. La urma urmei, grija faţă de cei care l-au ales în cea mai înaltă funcţie îl clasifică printre cei puşi la locul potrivit pentru ei, care nu uită nici o clipă de statutul social modest de la care au pornit, devenind modele cu o popularitate constantă.
Despre această carte, Editura RAO aprecia: "Plin de suspans, de realismul şi de complexităţile narative care sunt elementele definitorii ale cărţilor lui Clancy, şi populat de personaje remarcabile, acest roman dă încă o dată măsura talentului său - în cel mai reuşit mod cu putinţă."
"Explozia nu a fost o minge de foc, aşa cum se vedea în filmele occidentale, ci doar o flacără scurtă cu fum cenuşiu, dar al cărei sunet străbătu piaţa, şi portbagajul sări în aer lăsând în urma sa o gaură de mari dimensiuni, cu marginile zimţate, ceea ce însemna că toţi ocupanţii vehiculului muriseră deja - Golovko o ştia din instinct. Benzina se aprinse şi maşina luă foc, ca şi alţi câţiva metri de asfalt. Mercedesul oprise aproape imediat, ambele cauciucuri de pe partea stângă fiind sfâşiate şi dezumflate din cauza exploziei."
Biografie
Thomas Leo Clancy jr, născut la 12 aprilie 1947 în Calvert County, Maryland, este un scriitor binecunoscut pentru romanele sale de spionaj, a căror acţiune este plasată în timpul şi după războiul rece, în care abundă detaliile militare şi tehnice. Clancy a studiat literatura engleză la Loyola College în Baltimore, absolvind în 1969. În anul 1992 i s-a acordat un doctorat onorific în Litere. Deşi a dorit să se înroleze în armata americană, a fost respins la examenul medical. La fel ca un alt scriitor de succes, John Grisham, Tom Clancy a vândut două milioane de exemplare dintr-un roman - "Pericol iminent" - de la primul tiraj.
Citește pe Antena3.ro