x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Valul întunecat

Valul întunecat

de George Arion    |    30 Aug 2009   •   00:00
Valul întunecat
Sursa foto: /

Scriitorul american Andrew Gross (n. 1952) a colaborat o vreme cu James Patterson, cel mai bine vândut autor contemporan de romane poliţiste. După şase cărţi care au cunoscut tiraje de zeci de milioane, Gross şi-a luat inima în dinţi şi a pornit pe o cale proprie în literatura de acest gen.



Parteneriatul cu mai vârstnicul său confrate i-a fost benefic. A înţeles de la acesta ce rol joacă, într-un thriller, capacitatea de a inventa în cascadă situaţii surprinzătoare, cât de importantă este urmărirea acţiunii pe mai multe planuri şi ce efect năucitor are asupra cititorului prezentarea mai multor piste false, înainte ca enigmele să fie, cu adevărat, descâlcite. Acumulând o astfel de experienţă bogată, nu e de mirare că şi în „Zona albastră" şi în „Valul întunecat" scriitorul s-a exprimat ca un veritabil maestru al literaturii de suspans.

Pe prima dintre aceste cărţi am propus-o spre lectură, la „Scena crimei", în urmă cu câteva săp­tămâni. Şi cea de-a doua merită cu prisosinţă să fie în atenţia tuturor pasionaţilor de thriller&mistery. Ea dezvăluie un captivant joc între minciună şi adevăr, onestitate şi trădare, lege şi fărădelege. Detonarea unor bombe în staţia de metrou Grand Central din New York  stârneşte panică şi provoacă numeroase victime. Printre ele - Charles Friedman, proprietar al unei firme care administrează diverse investiţii. Karen, soţia lui, este zguduită de întâmplarea tra­gică. Şocul e teribil, devastator. Armonia dintr-o familie ca atâtea altele se spulberă într-o clipită.

Lunile trec şi se pare că viaţa femeii reintră treptat-treptat pe un făgaş normal. E încă tânără, trebuie să aibă grijă de copiii săi, trebuie să-şi vadă de slujbă şi să-şi învingă durerea. Dar, exact când se împlineşte un an de la dramaticul eveniment, destinul ei ia o turnură neaşteptată şi primejdioasă. Primeşte ameninţări, personaje de care n-a auzit niciodată îi răvăşesc intimitatea.

Realitatea îi explodează în faţă cu brutalitate. Din acumularea unor detalii revelatoare, Karen începe să priceapă că a trăit lângă un om pe care, de fapt, nu l-a cunoscut niciodată. Legăturile lui ascunse cu indivizi puternici, cu avuţii imense, realizate prin mijloace frauduloase, l-au transformat într-un mag al escrocheriilor financiare şi l-au dus la pierzanie.  

Împreună cu locotenentul Ty Hauck - con­du­cătorul Unităţii de Infracţiuni cu Violenţă din cadrul Poliţiei Greenwich, ea descoperă adevăratul chip al soţului ei. Iar spectacolul degradării fiinţei iubite îi provoacă silă şi angoase, mânie, o precipită într-un abis din care se salvează doar cu preţul unor eforturi suprafireşti. Dezvăluirea probelor care îl incriminează pe Charles Friedman şi pe acoliţii săi este făcută însă cu încetinitorul, pentru a spori tensiunea relatării. Dar tocmai când crezi că eşti la capătul aflării tuturor pieselor care alcătuiesc acest puzzle gigantic intervine ceva neprevăzut, care conferă un alt înţeles întregii poveşti. Andrew Gross n-a dorit, cu siguranţă, să pună la încercare firile sensibile, exagerând voit unele dintre situaţiile înfăţişate în carte. Din nefericire, departe de ochii unui public neştiutor, se desfăşoară evenimente şi se comit fapte cu mult mai cumplite decât cele din „Valul întunecat". Este meritul acestui roman şi al altor cărţi poliţiste că ridică puţin vălul care le acoperă. Uneori, ficţiunea pătrunde mai profund în tarele unei societăţi bolnave.

„O vedetă cu poliţişti în uniforme albe din oraşul Amysville a sosit o oră mai târziu, având la bord şi un detectiv criminalist. Împreună l-au ridicat din apă. Karen şi Hauck au rămas pe margine, uitându-se cum cadavrul lui Charles este tras pe punte, cum sunt îndepărtate algele unsuroase şi alte gunoaie care se agăţaseră de el şi cum sunt tăiate firele de pescuit care-l ţinuseră legat de cablul ancorei."

×
Subiecte în articol: scena crimei