x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul

Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Feb 2019   •   11:01
Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul
Sursa foto: www.catalingeorgescu.com

Bucureștiul este oraș invitat în cadrul ediției de anul acesta a Madrid Design Festival, eveniment care așază capitala Spaniei pe harta celor mai importante festivaluri europene de profil. O expoziție dedicată Cartierului Creativ va reprezenta Bucureștiul în programul festivalului de design spaniol. Expoziția Bucharest Creative Quarter@Madrid Design Festival, un proiect Institutul Cultural Român și The Institute, va fi deschisă publicului în perioada 15 februarie - 31 martie 2019, la sediul Institutului Cultural Român din Madrid - Plaza del Cordón, 1.

„ICR a devenit, în ultimii ani, o instituţie care face cunoscută România în plan european, prin proiectele dedicate industriilor creative. Identitatea noastră s-a constituit, în plan istoric, printr-un proces cumulativ, dar este și un proces viu, ce capătă noi valenţe pe măsură ce România evoluează. Tocmai de aceea, trebuie să acordăm o șansă reală culturii contemporane şi creativităţii”, declară Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român (ICR). Domnia sa adaugă că, pe de o parte, există, la nivel european, o mișcare importantă de atragere a publicului spre artă, spre cultură, spre valori care dau sens și valoare vieţii, iar, pe de altă parte, o curiozitate crescândă de a descoperi cultura celorlalte popoare, ceea ce îi definește pe cei cu care împărţim acest spaţiu european.

„Cartierul creativ este un proiect ce lasă să se întrevadă, prin raportarea echilibrată la ce a fost, ce este și ce va fi, acel năzuit orizont al permanenței. Demersul este exemplar prin ingeniozitatea și grația cu care evită două tentații cărora li se cade nu de puține ori pradă: pe de-o parte o înnoire fără substanță reală, de dragul noutății, pe de alta glorificarea vetustă, lipsită de vitalitate, a unei moșteniri care merită cu siguranţă mai mult. Invităm astfel publicul spaniol să ne descopere, să ne cunoască valorile pe care, ulterior, să le aprecieze şi să le promoveze“, conchide Liliana Țuroiu.

„Participarea românească cu expoziția Made in Bucharest Creative Quarter la principalul festival de design din Spania, Madrid Design Festival, ca proiect internațional invitat, alături de cele mai interesante propuneri de design din lume, este un focus pe orașul București și creativii români. Expoziția beneficiază de cea mai amplă promovare de care s-au bucurat industriile creative românești în Spania. Acest proiect face parte din strategia reprezentanței Institutului Cultural Român de la Madrid de a susţine și promova creaţia culturală și artistică contemporană, incluzând și acele activități din sfera industriilor culturale și creative care pun în valoare geniul românesc, dar au și un important impact economic şi social”, a declarat Maria Floarea Pop, directorul Institutului Cultural Român de la Madrid.

„Expoziţia dedicată Cartierului Creativ își propune să demonstreze unui public larg, internațional, ce poate oferi Bucureștiul astăzi în termeni de industrii creative și inovație, investigând modul în care un cartier și comunitatea creativă formată în jurul acestuia poate îmbunătăți percepția asupra unui oraș, dar și calitatea vieții de aici”, a declarat Andrei Borțun - CEO The Institute.

Berzei - Calea Griviței - Calea Victoriei - Bdul Regina Elisabeta

Expoziția Bucharest Creative Quarter@Madrid Design Festival propune o plimbare imaginară prin care vizitatorul explorează străzile Cartierului Creativ din București, descoperă poveștile designerilor, arhitecților, artiștilor și creativilor care locuiesc sau își au atelierele în acest spațiu, dar și modul în care s-au născut cele mai hip și inovatoare business-uri și spații din oraș.

Traseul expoziţional cuprinde categorii precum artă, muzică, fashion, magazine, designeri, arte performative, spații alternative și huburi, cafenele sau baruri, precum și o selecție de obiecte semnate de artişti locali - Saddo, Mădălina Teler (De Ceramică), Ana Bănică, Mona Vulpoiu (Utopic), o înregistrare marca Electric Brother, precum și o serie de obiecte de design românesc contemporan din portofoliul magazinelor Dizainăr (Ubikubi, Ceramic Sparrow și RUSBO) sau Meșteshukar ButiQ (Radu Abraham). Toate acestea sunt completate de materiale video semnate de Carmen Secăreanu, Ioana Ciolacu, Adelina Ivan, AFMF și Entrance.

Expoziția despre Cartierul Creativ transpune la Madrid imaginea unui București vibrant, creativ, ancorat în prezent, unde spiritul antreprenorial este din ce în ce mai puternic reprezentat. Un proiect The Institute şi Institutul Cultural Român, design expoziție: Attila Kim Architects, creație: Gavrilă&Asociații.

Cartierul Creativ, spaţiu delimitat de străzile Berzei - Calea Griviței - Calea Victoriei - Bdul Regina Elisabeta, fructifică energiile și potențialul antreprenorial și de dezvoltare urbană al industriilor creative. Este un nod al efervescențelor comunităților creative suprapus unui spațiu care are deja istoria și infrastructura necesare catalizării și accelerării motoarelor ecosistemului cultural și creativ. Inițiativa contribuie la coagularea comunității locale a industriilor creative și potențează astfel identitatea culturală a Bucureștiului. 

În cadrul parteneriatului cu Institutul Cultural Român, pe lângă expoziții de design itinerante în orașe mari ale României, precum Cluj, Brașov și Timișoara, The Institute a produs numeroase expoziții găzduite de reprezentanțe ICR din Europa, în orașe cu o tradiție culturală vastă precum Londra, Paris, Stockholm, Madrid și Viena.

„Redesign the World”

În perioada 1-28 februarie 2019 are loc ediţia a doua a Madrid Design Festival, un eveniment internațional, creat pentru a celebra cele mai emblematice proiecte de design, valoarea disciplinei în sine, dar şi abilitatea sa transformativă. Sub sloganul „Redesign the World”, Madrid Design Festival şi-a propus să devină un reper în calendarul celor mai mari evenimente ce onorează designerii, brandurile şi instituţiile creative, dar şi expunerea internaţională a designului local şi naţional. Madrid Design Festival își deschide porţile publicului cu 202 de activităţi ce includ 53 de expoziţii, 12 instalaţii, participarea a 410 profesionişti în domeniu şi implicarea a 28 de muzee şi instituţii, alături de 30 de branduri, toate acestea conectate de design.

Programul de vizitare este de luni până joi în intervalul 10:00-20:00, iar vineri între 10:00-17:00. Accesul este gratuit. Vernisajul va avea loc pe data de 15 februarie 2019, de la ora 13:30.

×