x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Câteva zile până la premiera lui Corneliu Porumboiu, "Metabolism"!

Câteva zile până la premiera lui Corneliu Porumboiu, "Metabolism"!

de Sebastian S. Eduard    |    15 Sep 2013   •   14:26
Câteva zile până la premiera lui Corneliu Porumboiu, "Metabolism"!

"Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, după „Poliţist, Adjectiv” şi „A fost sau n-a fost”, participă zilele acestea la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Festivalul se desfăşoară în perioada 5 - 15 septembrie, iar pelicula lui Porumboiu a fost selectată în competiţia oficială, secţiunea „Contemporary World Cinema”, alături de alte 64 de filme.

Anul acesta, filmul lui Corneliu Porumboiu a participat la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno (7 - 17 august) şi la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo (16 - 24 august). Spre sfârşitul lui octombrie, filmul va merge la New York, fiind selecţionat în competiţia oficială a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (27 septembrie - 13 octombrie).

Corneliu Porumboiu se regăseşte pe lista celor 20 Directors to Watch / 20 de tineri regizori care merită să fie urmăriţi în viitor, alcătuită de The New York Times şi publicată în 5 septembrie.

Când regizorul o ia razna

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism) va avea premiera în România în data de 20 septembrie, fiind distribuit de Independenţa Film şi internaţional de Wild Bunch. Din distribuţie fac parte Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol.

Întrebat despre importanţa îndoielii şi dacă tema centrală în „Metabolism” ar fi nehotărârea, Corneliu Porumboiu spune:  „Da, e situaţia în care se află acest regizor: nu poate lua o hotărâre. Îmi place să lucrez cu acest interval de timp, cu acest gol temporal… Filmele mele nu presupun revelaţii spectaculoase, îmi place în schimb să descriu aceste mici clipe din viaţă care în cele din urmă se schimbă puţin. Aici am decis să plonjez direct în mijlocul unor filmări, ca într-un microorganism. Filmul înaintează prin detalii, prin reflecţii… Regizorul o ia razna, dar acţiunile şi îndoielile sale ne dau o idee despre întreg: despre corpul său, viaţa sa şi oraşul său, inseparabile. Cinema-ul (…) este un mod de a privi lucrurile. Mi s-a părut mai important să arunc o privire în culise şi să arăt pauzele lungi, momentele petrecute în aşteptare, decât să spun o poveste propriu-zis. Cred că toate filmele mele se preocupă de această stare intermediară. În A fost sau n-a fostĂ, personajele sunt suspendate între trecut şi prezent. În Poliţist, adjectiv, personajul pendulează între carieră, legea pe care ar trebui s-o aplice şi propriile credinţe şi dorinţe.”

Filmul „Metabolism” are o poveste care se derulează în timpul filmărilor la o peliculă. Paul, regizorul (interpretat de Bogdan Dumitrache), are o relaţie amoroasă cu Alina, o actriţă dintr-un rol secundar (jucată de Diana Avrămuţ).

A doua zi se vor filma ultimele scene în care apare Alina. Paul se hotărăşte să filmeze o scenă nud cu ea. Se trezeşte de dimineaţă, plin de îndoieli, şi îşi schimbă planurile: în loc să filmeze scena nud, îi spune producătorului că are o criză de ulcer. Apoi îşi ia o zi liberă pentru a se întâlni cu Alina. Treptat, filmul se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu viaţa reală, iar filmarea ia o turnură neaşteptată.

„Metabolism” va intra în cinematografe vineri, 20 septembrie, unde este distribuit de Independenţa Film.

 

 

×