x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Cei mai bogaţi oameni din ultimii 1.000 de ani

Cei mai bogaţi oameni din ultimii 1.000 de ani

de Paul Bardasu    |    18 Iun 2017   •   22:30
Cei mai bogaţi oameni din ultimii 1.000 de ani

Printre cei mai bogaţi 20 de oameni din ultimii 1.000 de ani se numără mai multe nume cunoscute, dar şi regi exotici sau împăraţi străvechi. În clasa­mentul întocmit de site-ul celebritynetworth.com, pe primul loc se află Mansa, conducătorul Imperiului Malian, care a trăit în anii 1300. Averile celor mai în­stărite persoane de pe glob au fost actualizate la ba­nii din zilele noastre, folosind coeficienţi de inflaţie. Spre exemplu, 100 de milioane $ de la începutul ani­lor 1900 sunt echivalente cu 2,3 miliarde $ de acum.

 

1. Mansa Musai I - 400 miliarde $. Cel mai bogat om din ultimii 1.000 de ani a fost Regele Mansa Musai I, conducător al Imperiului Malian, care acoperea Ghana de azi, Timbuktu şi Mali. În momentul morţii sale, petrecută în 1337, el avea o avere estimată în banii actuali de 400 de miliarde de dolari. Ţara sa producea în acea vreme jumătate din rezervele lumii de sare şi de aur. În două generaţii, banii, aurul și pose­siunile au fost compromise de moştenitori şi de atacurile năvălitorilor.

 

2. Familia Rothschild - 350 miliar­de $. Casa Rothschild, de originie iudaico-germană, cuprinde cei mai bogaţi oameni din lume. Mo­gulii din această familie au înfiinţat bănci şi instituții financiare în Eu­ropa, încă din secolul al XVIII-lea. Primul afacerist a fost Mayer Am­schel Rothschild, care i-a numit pe cei cinci fii ai săi în funcţii de conducere.

 

3. John D. Rockefeller - 340 miliarde $. Primul american care a depăşit pragul de un miliard de dolari a fost John D. Rockefeller. El a fondat Standard Oil Com­pany, care a deţinut mono­polul privind producţia de petrol din SUA, până când guvernul l-a obligat să-şi creeze companii mai mici, ca Amoco, Chevron Conoco şi ExxonMobil. În anul morţii sale, 1937, deţinea o avere de 340 de miliarde de dolari (ajustată la zilele noastre).

 

4. Andrew Carnegie - 310 miliarde de $. La finele seco­lului al XIX-lea, industriaşul american de origine scoţiană a investit în oţelărie. În 1901, a vândut compania Carnegie Steel către JP Morgan, pentru 480 de milioane de dolari, iar apoi s-a dedicat actelor cari­tabile. După moartea sa, ultimii bani din cont au fost donați în scopuri umanitare.

 

5. Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei - 300 miliarde $. Nikolai Alexandrovich Romanov a condus imperiul rus până în 1917, iar un an mai târziu a fost executat împreună cu întreaga familie de către re­voluţionarii bolşevici. Ulti­mul împărat al Rusiei a avut o avere de 300 de miliarde de dolari (în bani actuali), care i-a fost confiscată de noul regim al lui Lenin

 

6. Osman Ali Khan - 236 miliarde $. Hyderabadul, un oraşînfloritor, centru al comerţului cu diaman­te, perle sau oţel, a fost invadat şi integrat în India în 1948. Ultimul său conducător, Mir Osman Ali Khan, cunoscut drept Nizam al Hyderabadului, avea o colecţie de obiecte din aur de 100 de milioane de do­lari şi deţinea bijuterii în valoa­re de 400 de milioane de dolari, printre care şi diamantul Jacob, de 95 de milioane de dolari. Majoritatea bijuteriilor a fost confiscată de guvernul indian la moartea regelui, în 1967, şi expusă în mai multe muzee.

 

7. William Cuceritorul - 229,5 miliarde $. Bastard normand urcat pe tronul Angliei, William Cucerito­rul (născut în 1028) a fost pe cât de viteaz, pe atât de avar. A impus biruri pes­te biruri, unele dintre ele chiar bizare, rămase în scriptele regale: “Walter de Caucy a dat cincisprezece livre pentru permisiunea de a se căsători când şi cu cine va voi”, “Soţia prizonierului Hugo de Neville dă regelui două sute de livre pentru permisiunea de a se culca cu bărbatul său”, “Episcopul de Salisbury trebuie să ofere regelui un splendid armăsar pentru a pu­tea avea un iarmaroc în oraşul său”, iar “Pescarii plătesc un bir pentru că regele le permite să săre­ze peştii”. În plus, pădurile intrau în posesia lui, devenind exclusiv domeniile sale de vânătoare. Specialiştii în finanţe au calculat că el ar fi strâns o avere de 229,5 miliarde de dolari, estimată la banii din zilele noastre.

 

8. Muammar Gaddafi - 200 miliarde dolari. În mo­mentul execuţiei sale din 2011, dictatorul libian (născut în 1942) avea o avere de 200 miliarde dolari, con­form Celebrity Net Worth. Iată câteva dintre posesiunile sale: avion privat Airbus A340, în valoare de 120 de milioane de dolari, acţiuni de 21 de milioa­ne de dolari la clubului italian de fotbal Juventus, proprietăţi în Marea Britanie în valoare de 1 miliard de lire sterline.

 

9. Henry Ford - 199 miliarde dolari. Henry Ford (născut în 1863) este omul care a dezvoltat prima maşină pentru publicul larg american, Ford T. El a creat Ford Motor Company, in­ventând practic producţia în masă a automobilelor. Henry Ford a adunat o avere de 199 de miliarde de dolari (ajustată la zilele actuale).

 

10. Cornelius Vander­bilt - 185 miliarde dolari. Al treilea cel mai bogat ame­rian din istorie a activat în industria bărcilor cu aburi şi a căilor ferate. A murit în 1877, când conturile sale însumau 185 de mili­arde de dolari.

 

Următorii pe listă

11. Alan Rufus - 178,65 miliarde $. Născut în 1040, a fost împroprie­tărit de camaradul său de război, William Cuceritorul, cu 100.000 de hectare de pământ.

12. Bill Gates - 136 miliarde $. Face parte dintre actualii miliardari ai planetei. Preşedintele Microsoft a ajuns la această sumă în 1999, acum având “doar” 88,8 miliarde $.

13. William De Warene - 146,13 miliarde $. Nobil englez şi războinic, a primit numeroase recompense după Bătălia de la Hastings. A mu­rit in 1088.

14. John Jacob Astor - 121 miliarde $. A făcut avere vânzând fameilor bogate din New York blănuri aduse din Canada. Şi-a investit banii în proprietăţi imobiliare impunătoare. A murit în 1848.

15. Richard Fitzalan - 118,6 miliarde $. A fost un vestit nobil englez, amiral în Războiul de 100 de ani. A trăit în anii 1300.

16. John al Gauntului - 110 miliarde $. A fost Regentul Regelui Ri­chard al II-lea şi a trăit în anii 1300.

17. Stephen Girard - 105 miliarde $. Mogul în domeniul transportu­rilor maritime şi al serviciilor bancare. A salvat guvernul american de la un colaps financiar, în timpul Războiului din 1812.

18. Alexander Turney Stewart - 90 miliarde $. Irlandez stabilit în SUA, a creat cel mai mare magazin din lume, AT Stewart & Co, şi a inventat sistemul comenzilor prin poștă. A murit în 1876.

19. Henry of Grosmont, Primul Duce de Lancaster - 85,1 miliarde $. A fost nobil, politician şi soldat englez și a trăit în anii 1300.

20. Friedrich Weyerhauser - 80 miliarde $. A activat în industria de cherestea, devenind cel mai mare proprietar de terenuri din SUA în anii 1800.

×
Subiecte în articol: bogati lume mansa musai