x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Concert caritabil de Ziua Regelui, la Ateneul Român

Concert caritabil de Ziua Regelui, la Ateneul Român

de Diana Scarlat    |    11 Oct 2024   •   08:20
Concert caritabil de Ziua Regelui, la Ateneul Român

Tinerii muzicieni talentați care au fost susținuți, în ultimii ani, de Fundația Regală Margareta a României vor susține un concert extraordinar, la Ateneul Român, pe 25 octombrie, la cea de-a XV-a ediție a Concertului Regal caritabil. Este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Banii strânși din vânzarea biletelor vor fi folosiți pentru a susține o nouă generație de bursieri. La eveniment vor participa membrii Familiei Regale a României, alături de muzicieni excepționali, alumni de succes ai programului prin care sunt susținuți tinerii talentați din țara noastră și personalități din lumea artei și culturii române.

Ateneul Român va fi din nou gazda Concertului Regal caritabil care va avea loc pe 25 octombrie, organizat de Fundația Regală Margareta a României. Dirijorul Tiberiu Soare va acompania tinerii muzicieni de valoare, premiați internațional, alături de Orchestra Universitaria a Universității Naționale de Muzică București (UNMB).

Noutatea evenimentului din acest an constă în faptul că șase dintre tinerii muzicieni care au beneficiat de bursele fundației vor susține concertul caritabil, pentru a contribui, la rândul lor, la sprijinirea noilor generații de artiști români care vor primi burse. Soliștii sunt alumni de succes din primele generații ale programului Tinere Talente. Ei sunt: pianiștii Cadmiel Boțac și Mihai Ritivoiu, violonceliștii Constantin Borodin și Izabela Ghergu și violoniștii Mircea Dumitrescu și Paul Răducanu.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români, se alătură pentru a cincea oară Concertului Regal caritabil, fiind mentor și membru în juriul de selecție al bursierilor Tinere Talente din anul 2012. Este dirijor al Operei Naționale București și inițiator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naționale București. 

Ziua de naștere a Regelui Mihai I

Concertul Regal se organizează pe 25 octombrie - ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și fiecare ediție a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români.

Fundația Regală Margareta a României Fundația Regală Margareta a României (FRMR) a fost înființată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 34 de ani, Fundația Regală sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic.

„Pasionații de muzică clasică și artă pot contribui în mod activ la susținerea tinerilor talentați prin participarea la Concertul Regal caritabil, cumpărând bilete. De asemenea, companiile se pot alătura ca sponsori ai programului Tinere Talente. Fondurile strânse în urma acestor inițiative vor avea un impact semnificativ asupra evoluției artiștilor aflați la început de carieră în următorul an, oferindu-le burse, mentorat și promovare esențială. Fără acest sprijin, tinerii talentați din România ar putea să-și atingă cu dificultate, sau chiar să nu atingă deloc, potențialul lor autentic”, spun reprezentanții fundației. 

Sprijin pentru copiii români talentați

Programul național „Tinere Talente” a pornit de la realitatea românească: mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali.

Fundația Regală Margareta a României a creat acest program național pentru a sprijini, îndruma și promova acești tineri artiști talentați, care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. 

În cei 16 ani de derulare a proiectului, fundația a acordat 440 de burse pentru 305 tineri muzicieni și artiști plastici talentați, dintre care unii au obținut bursa de mai multe ori. Au fost sprijiniți tineri cu vârsta între 14 şi 24 de ani care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, astfel încât să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică.

Fundația Regală este unic beneficiar al Concertului Regal Caritabil, organizat anual, începând din 2008, dar a avut doar 15 ediții, din cauza nevoii de a lua doi ani de pauză în perioada pandemiei. Fondurile strânse din vânzarea biletelor şi din sponsorizări sunt dedicate proiectului „Tinere Talente”. Biletele se pot cumpăra de pe Eventim.ro, prețul fiind 300 de lei.

„Grație bursei am călătorit pentru prima oară la Londra, în 2011, pentru admiterea la cursurile de master de la Guildhall School of Music & Drama. De asemenea, mi-a facilitat participarea la cursurile de vară ale Universității Mozarteum din Salzburg, sau participarea la un alt masterclass, la Academia muzicală de la Villecroze”, își amintește pianistul Mihai Ritivoiu, bursier în anul 2011. Este laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, unde a fost distins și cu premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu, iar în prezent are o carieră prolifică în Europa și Asia. Stabilit la Londra, a câștigat numeroase competiții naționale și internaționale, printre care Concursul Național „Dinu Lipatti” de la București și „Concursul Intercolegial al Societății Beethoven Piano din Europa” din Londra. 

A fost invitat să concerteze la festivaluri prestigioase, inclusiv Young Euro Classic din Berlin și Festivalul Enescu din București, și a interpretat în săli precum Barbican Centre, Wigmore Hall, Cadogan Hall etc. În plus, față de recitalurile sale solo și aparițiile în concerte, Mihai Ritivoiu are o activitate bogată în muzica de cameră. 

„Am avut posibilitatea să îmi dezvolt talentul în mod armonios, prin participarea la cursuri de măiestrie la Salzburg, Viena și Strasbourg și am avut ocazia să particip la câteva concursuri naționale și internaționale, care m-au ajutat și m-au motivat să cresc și mai mult”, spune pianistul Cadmiel Boțac, bursier între anii 2013-2015.

Este absolvent al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. Un talent înnăscut, câștiga la doar 6 ani primul concurs național. Au urmat și alte premii naționale și internaționale - la concursul „Young Virtuoso” (Zagreb), la Concursul „Dinu Lipatti”, la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” (Kazahstan, 2014), precum și în cadrul „Milano Piano Talents”, „Adilia Alieva” din Franţa, „Carl Filtsch”, „Transylvanian Piano Competition”. 

În 2019, tânărul artist a avut ocazia să interpreteze lucrarea „Fantezie pentru pian și orchestră” de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării.

„Anii în care am fost bursier au reprezentat un pilon pentru dezvoltarea mea personală și artistică. Pe lângă ajutoare financiare, mentorate, îndrumare, mi-au dat încredere, perseverență și curaj să îmi continui visul și să merg înainte”, mărturisește violoncelistul Constantin Borodin, bursier în 2016, 2017 și 2018.

Are peste 20 de premii naționale și internaționale în palmares, dintre care: Premiul II la Concursul Internațional George Enescu (București, 2022), semifinalist la Concursul Internațional Aram Khachaturian (Armenia, 2022), Premiul III la Concursul Internațional Domenico Gabrielli (Berlin, 2021), Premiul I și Premiul Special al Ambasadei Franței la concursul Mihail Jora (București, 2019), finalist la Concursul Internațional Riga Classic Strings (Letonia, 2018). 

A fost studentul distinsului profesor Marin Cazacu la Universitatea Națională de Muzică din București. Și-a aprofundat studiile muzicale la Conservatorul Regal din Ghent și la Universitatea de Arte din Berlin. Este membru al Orchestrei Naționale Române și al ansamblului Violoncellissimo, iar din octombrie 2020 este student la Master la Universitatea de Arte din Berlin. 

„Experiențele trăite atunci au contribuit la maturizarea și dezvoltarea mea ca om și muzician. Sprijinul financiar a contribuit enorm la evoluția mea profesională, mai ales că în acea perioadă am participat la multe concursuri, cursuri de măiestrie și aveam nevoie de diverse accesorii”, povestește violoncelista Izabela Ghergu, bursieră în anii 2014, 2015 și 2016.

În prezent, colaborează cu Orchestra Română de Tineret, ansamblul Violoncellissimo, Orchestra Operei Naționale din București și este artist instrumentist în Orchestra de Cameră Radio. Este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale: Marele Premiu la Concursul Național „Alexandru Moroșanu’’ (2014); Marele Premiu la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți „Eugen Coca” din Chișinău (2015); Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” (2016); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală (2008-2016); Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” (2020). În anul 2022 a ajuns până în semifinala Concursului Internațional „George Enescu”.

„Nu numai că am putut să-mi achiziționez propriul instrument și toate accesoriile necesare acestuia, dar am putut să particip la cursuri de masterclass cu mari muzicieni ai lumii, precum David Grimal, Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Silvia Marcovici și mulți alții”, își amintește violonistul Mircea Dumitrescu, bursier în anii 2012, 2013, 2015 și 2016.

A fost considerat de către mass-media națională, la vârsta de 11 ani, „micul Paganini”. A câștigat prima sa competiție internațională la 12 ani, la Concursul Internațional „Alice Bel Colle” din Acqui Terme din Italia. A câștigat peste 60 de concursuri, dintre care 25 internaționale. 

În anul 2017 a participat într-un turneu internațional în Franța cu orchestra Les Dissonances condusă de maestrul David Grimal, a cântat ca solist cu multe orchestre prestigioase din România și din străinătate precum Orchestra Operei Naționale Române, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică din Genova și multe altele. A concertat în recitaluri în Italia, Germania, Suedia, Spania, Franța, Croația, Slovenia, Bulgaria, Elveția, Grecia. 

„Am avut șansa să îmi achiziționez vioara proprie – până atunci cântam pe o vioară a Liceului George Enescu, dar și multe alte accesorii (arcuș, corzi etc), am participat la diferite cursuri de măiestrie, concursuri și olimpiade”, povestește violonistul Paul Răducanu, bursier în anii 2011 și 2013. 

Acum este membru al Orchestrei Române de Tineret și laureat a numeroase competiții, printre care Concursurile Internaționale „Paul Polidor”, „Timotei Popovici ”, „Miniatura Romantică” și „W. A. Mozart ”. În prezent, Paul urmează studii de Master la clasa de vioară a domnului prof. univ. dr Gabriel Croitoru și concertează alături de prof. univ. dr. Gabriel Croitoru și Ioana Croitoru în proiectul numit „Cele 4 viori ale Maestrului George Enescu”, având ocazia de a cânta pe vioara „Paul Kaul”.   

Dirijorul Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele Orchestre Simfonice şi Teatre de Operă din România. Pe plan internațional, activitatea artistului constă în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu: Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), și multe altele. 

Orchestra Universitaria a UNMB este ansamblul reprezentativ de dimensiuni simfonice al Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea permanentă a conf. univ. dr. Alexandru Ganea. Numeroși studenți care alcătuiesc ansamblul sunt membri ai Orchestrei Române de Tineret sau colaboratori ai orchestrelor Filarmonicii George Enescu, Radioului (Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră), Operei Naționale Române etc. 

De-a lungul timpului, Universitaria a cântat sub bagheta unor muzicieni de mare prestigiu: Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea, Leo Hussain, Konrad von Abel, Daisuke Soga. 


››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: concert caritabil ziua rege ateneu