x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Cultura, strecurată în școli prin coduri QR

Cultura, strecurată în școli prin coduri QR

de Monica Cosac    |    25 Ian 2016   •   15:10
Cultura, strecurată în școli prin coduri QR
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

În contextul în care foarte mulţi elevi îl au ca idol pe Guţă, iar versurile lui Salam ajung în paginile extemporalelor, câteva mii de tablouri înfăţişând actori români şi scene din piese de teatru celebre vor fi expuse în unităţile de învăţământ din Capitală.

Copiii vor putea, astfel, să-i vadă pe marii actori surprinși pe scenă, dar pot în același timp să obţină mai multe informaţii și date biografice despre aceștia într-o formă accesibilă și populară printre tineri. Fiecare tablou are și un cod QR (n.r. - cod de bare care poate fi citit de smartphone-uri, cu acces rapid la anumite site-uri pe internet), care, scanat cu telefonul mobil, oferă numeroase detalii legate de artist, precum: data și locul nașterii, roluri interpretate de-a lungul vieţii, în piese de teatru, spectacole sau cinematografie.

În fiecare școală vor ajunge câte 33 de tablouri cu diferite spectacole. Proiectul face parte din Campania „o9atitudine pentru cultură”, lansată, ieri, de Asociația InfoCons și Teatrul Metropolis, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, Consiliul General al Municipiului București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, prin care se dorește redobândirea valorii culturale și readucerea în spațiul public a tot ce constituie identitatea României și a românilor.

„Să preţuiești o naţiune înseamnă să respecţi și să cultivi permanent ceea ce se transmite prin cultura ţării. Prin lansarea în școli a proiectului „ o 9 atitudine pentru cultură", urmărim să educăm și să formăm elevii prin cultură și artă”, spune directorul Teatrului Metropolis, actorul George Ivașcu.

„Trecem pe lângă bibliotecă, pe lângă librărie, pe lângă teatru sau o expoziţie, pe lângă o sală de concert, fără a vedea, fără a auzi, fără a simţi sau spunându-ne că... poate mâine. Astăzi este momentul să adoptăm o nouă atitudine pentru cultură, pentru noi, pentru copiii noștri”, a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Într-o primă etapă, sunt implicate 400 de locații din București. Tablourile vor ajunge nu numai în şcoli, ci şi în câteva spitale și unități administrative ale Capitalei, urmând ca, pe viitor, campania să se extindă la nivel național.
 

×