„Ioana și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește Pinacoteca București și Secția Istorie. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Hortensia Masichievici Mișu și Nicolae Masichievici Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu.
Expoziția deschisă la Palatul Suțu prezintă în ansamblu Donația Ioana și Alexandru Beldiman, cu un accent deosebit pe Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și pe Fondul familiei Beldiman. Fondul Hortensia Masichievici Mișu, artist plastic, gravor (1916-2011) și Nicolae Masichievici Mișu (1925-2004, inginer) constă, pe de o parte, din obiecte valoroase provenind din Colecția lui Nicolae (Nicholaus) Mișu (1893-1973), diplomat român interbelic, sportiv de notorietate al perioadei. Se adaugă lucrări realizate chiar de către Hortensia Masichievici Mișu, gravuri semnate de colegi ai artistei, precum și alte opere colecționate de soții Masichievici Mișu.
Din Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu au fost oferite muzeului piese din marmură și bronz, fragmente antice de sculptură greacă și romană, precum și o icoană medievală (predelă), cu mai multe scene desfășurate pe orizontală, aparținând unui atelier din Europa Centrală, secolele XV-XVI. Din această colecție se remarcă obiecte cum ar fi: Amforă panatenaică și cu capac, Epoca greacă, secol IV a. Chr., Cap masculin din plumb, Epoca romană, secol II și Statuetă feminină (Venus / Afrodita), Epoca romană, secolele II-III.
Potrivit genealogiei alcătuite de către urmași, Beldimanii s-au făcut cunoscuți încă din secolul al XVI-lea. În Fondul familiei Beldiman sunt incluse mai multe portrete în tehnici diferite care documentează istoricul acestei familii de boieri moldoveni. Printre acestea se numără dublul portret în ulei, pe format oval, reprezentându-i pe Frații Alexandru și Edmond-Vasile Beldiman la Dresda (1865), miniaturile realizate de D. Burgdorfer, datate 1845, reprezentând Portretul lui Alexandru V. Beldiman în timpul studiilor la Zürich și Portretul lui Vasile V. Beldiman, fratele lui Alexandru, dar și Portretul vornicului scriitor Alecu Beldiman de Ada Ajdukievicz” - Angelica Iacob, șef Secție Artă, Muzeul Municipiului București.
„Expoziția de față este a doua secvență de prezentare a donației făcute Muzeului Municipiului București, în 2021 și 2022. Este o selecție din trei principale fonduri de lucrări de artă, reunite la noi pe linie de familie. Colecția soților Hortensia (1917-2010, graficiană) și Nicolae Masichievici-Mișu (1925-2004, inginer) constituie probabil partea cea mai semnificativă, remarcându-se prin vechimea câtorva piese, prin calitate și varietate. Ea reunește un ansamblu ce a decorat cu personalitate interiorul în care au trăit colecționarii, de la vasul grecesc cu figuri negre (sec. IV a.Chr.), diferite vestigii arheologice (piese de vitrină) și predela de secol XVI (probabil artă de Europa Centrală) - acestea achiziționate în perioada interbelică de diplomatul Nicolae (Nikolaus) Mișu (1893-1973) - și până la colecția de gravuri a Hortensiei Masichievici, conținând atât lucrările sale, cât și ale colegilor din atelierele succesive de gravură în care și-a imprimat propriile creații.
Un alt fond, având concomitent valoare artistică și documentară, este constituit pe linie Alexandru Beldiman. Conține în principal o serie de portrete de familie (păstrate neîntrerupt de urmași până la data prezentei donații) reprezentând personalități ale României moderne din secolul al XIX-lea: picturile Vornicul Alecu Beldiman, poetul, copie executată de Ada Ajdukiewicz către 1920-1925, după o efigie de epocă (distrusă în timpul celui de al doilea război); Alexandru - viitorul diplomat - și fratele său Edmond A. Beldiman, copii, la Dresda, 1865. Două duble portrete în medalion, în tehnica acuarelei sunt de semnalat: frații Alexandru - viitorul fondator al ziarului Adevărul - și Vasile V. Beldiman la Zurich, în uniformă de liceu, 1845, autor D. Burgdorfer; portretele soților Alexandru și Sașa Odobescu, către 1858-1860, atribuite lui Henric Trenk.
Cel de-al treilea fond, de proveniență Ioana Beldiman, este alcătuit din lucrările gravorului Gabriel Popescu (1867-1937), fondatorul învățământului românesc de gravură. Majoritatea plăcilor artistului și un grup de desene completează fondul patrimonial restrâns al muzeului privind acest grafician, devenind concomitent un ansamblu pandant al operei grafice a lui Theodor Aman” - Ioana Beldiman, istoric și teoretician de artă.
Expoziția va fi deschisă în perioada 22 septembrie - 29 octombrie 2023 putând fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii Muzeului Municipiului București de la etajul Palatului Suțu.