x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Etape de creație ale picturii murale „Istoria comerțului românesc” într-o nouă expoziție la Muzeul Storck

Etape de creație ale picturii murale „Istoria comerțului românesc” într-o nouă expoziție la Muzeul Storck

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Aug 2023   •   18:30
Etape de creație ale picturii murale „Istoria comerțului românesc”  într-o nouă expoziție la Muzeul Storck

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Istoria comerțului românesc - pictura murală a Ceciliei Cuțescu Storck. Etape de creație și de restaurare”, eveniment care va avea loc miercuri, 23 august, ora 18.00, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck din Str. Vasile Alecsandri, nr. 16.

„Monumentalitatea a fost un deziderat și o mare pasiune a Ceciliei Cuțescu Storck, care și-a impus depășirea limitărilor picturii de șevalet și a creat impresionante picturi murale. Artista a lucrat aproape doi ani la execuția picturii „Istoria comerțului românesc”, realizând înainte studii, desene pregătitoare, o machetă în ghips de doi metri înălțime. Pictura pe zidul din Aula Magna a fost finalizată în 15 noiembrie 1933, comemorând 20 de ani de existență a Academiei de Înalte Studii Comerciale.

Desfășurată pe mai multe registre, pictura murală încununează etape semnificative din parcursul și variațiunile comerțului pe teritorii diferite, nelipsind comerțul maritim, negustorii și ajungând, în prim-plan, la industria anilor ’30 ai secolului al XX-lea. Pentru negoțul istoric, artista s-a documentat și a realizat numeroase schițe cu personaje drapate și reprezentative pentru statutul social al negustorilor din epocile trecute. În cartea „Fresca unei vieți”, artista mărturisește etapele creării acestei picturi monumentale, eforturile, ambiția și emoțiile sale și inserează citate din presa vremii care exprimă cât de bine a fost receptată lucrarea finală.

În anul 1966 au avut loc primele intervenții asupra picturii murale din aula Academiei de Studii Economice. La rugămintea și sub supravegherea Ceciliei Cuțescu Storck, pictorul Ion Grigore a reparat și repictat zonele degradate ale picturii monumentale. Suferind în urma cutremurului din anul 1977, pictura a trecut printr-un proces complex de restaurare în anul 1982 și, mai târziu, în anul 1997.

Restaurarea recentă, din anii 2021-2022, realizată de echipa Faber Studio, a contribuit, prin operațiunile de curățare, consolidare a stratului pictural, reintegrare cromatică, la aducerea la lumină a armoniei cromatice și a calității materiei picturale originare. În expoziție vor fi prezentate schițe în creion și cărbune care sunt studii pentru pictura murală, alături de fotografii ilustrative pentru procesul de restaurare a picturii murale”, este prezentarea noii expoziții curatoriată de muzeograful Irina Cîrstea, secția Artă, MMB.

Expoziția, realizată prin contribuția Institutului Național al Patrimoniului și Faber Studio, va putea fi vizitată în perioada 23 august – 8 octombrie 2023.

 

×