x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Evenimente organizate de Institutul Cultural Român, cu ocazia Zilei Limbii Române

Evenimente organizate de Institutul Cultural Român, cu ocazia Zilei Limbii Române

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Aug 2024   •   23:00
Evenimente organizate de Institutul Cultural Român, cu ocazia Zilei Limbii Române

Ziua Limbii Române, aniversată anual pe 31 august în România și în Republica Moldova, este un prilej de a promova bogăția și frumusețea acestui element identitar. Anul acesta, reprezentanțele Institutului Cultural Român din Lisabona, Madrid, Chișinău, Varșovia, Istanbul, Roma, Veneția, Viena și Tel Aviv vor organiza evenimente speciale dedicate acestei sărbători: lecturi publice, expoziții de artă, proiecții de filme, recitaluri muzicale și dezbateri literare, toate menite să promoveze limba română în diverse colțuri ale lumii și să consolideze legăturile culturale dintre România și comunitățile sale din diaspora.

Ziua Limbii Române a fost instituită oficial în România în 2013 și reprezintă o ocazie de a reflecta asupra valorii culturale și istorice a limbii române. În Republica Moldova, Ziua Limbii Române a fost instituită oficial în 1990, ca o expresie a renașterii naționale și a reîntoarcerii la valorile culturale românești, după perioada sovietică în care limba română a fost marginalizată.

La Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău (28 august - 1 septembrie 2024), la standul Editurii ICR este prezentată o ofertă consistentă de titluri de referință din domeniile literaturii, criticii literare, istoriei și artelor. Joi, 29 august, începând cu ora 18.00, Institutul Cultural Român invită cititorii de toate vârstele să descopere care este relația dintre text și imagine în literatura pentru copii, într-un eveniment dedicat regretatului scriitor Spiridon Vangheli. Inițiatorii dialogului sunt scriitoarea și criticul literar Luminița Corneanu, ilustratorul Andrei Damian și artistul plastic Lică Sainciuc, moderatoarea întâlnirii fiind scriitoarea Maria Pilchin. Vineri, 30 august, începând cu ora 17:00, va avea loc un recital de poezie la care vor participa poeții Svetlana Cârstean, Emilian Galaicu-Păun, Moni Stănilă, Mihók Tamás, iar sâmbată, 31 august, de la ora 19:30, va avea loc lansarea monografiei Purcărete şi Boroghină. Pelerini în Marele Teatru al Lumii, semnată de Ludmila Patlanjoglu și publicată de Editura ICR în două versiuni, română și engleză. Institutul Cultural Român va prezenta un panou filatelic și o mapă filatelică etalând un întreg poștal cu timbru marcă fixă, realizate special cu această ocazie, în colaborare cu Romfilatelia. Mapa și panoul conțin imagini de la cursurile de limba română pentru străini și de la proiectele organizate de ICR cu prilejul Zilei Limbii Române și al Zilei Europene a Limbilor, dar și un plic de corespondență marcă fixă, pe care este aplicată ștampila în folio aur, ce va intra în circulație în perioada următoare.

ICR Chișinău în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea de Stat din Comrat organizează două conferințe publice susținute de reputații profesori de limbă română: Eugenia Bojoga, lector universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și lector.univ.dr. Carmen Dimitriu, de la Institutul Limbii Române din București. Evenimentele vor avea loc pe data de 29 august 2024, ora 11.00, în Sala de Conferințe a Universității de Stat din Comrat și pe data de 30 august 2024, ora 14.00, la „Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Prelegerile susținute de profesoara de lingvistică Eugenia Bojoga se vor desfășura sub genericul „Locul limbii române între limbile lumii”, iar cele prezentate de doamna profesor Carmen Dimitriu se vor desfășura sub genericul „Limba română în contextul multicultural și multilingvistic din Regiunea Autonomă Găgăuzia”. Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău.

 

ICR Madrid organizează, în 30 august 2024, la ora 19:00, proiecția filmului documentar dedicat scriitorului Liviu Rebreanu „Mari clasici: Liviu Rebreanu” (documentar, 2017, 46`), realizat de Lavinia Moldovan și produs de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Evenimentul face parte din programul „Biblioteca ICR Madrid vă recomandă”.

ICR Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Școala „Calitate” din Cracovia, îi vor sărbători pe cei care au ales să studieze limba română ca limbă străină. Sâmbătă, 31 august 2024 va avea loc o întâlnire la care sunt invitați cursanți ai ICR Varșovia și ai Școlii „Calitate“, singura organizație privată din Polonia care oferă un program permanent de cursuri de limba română ca limbă străină din 2008, precum și studenți de la universitățile unde cursurile de limba română au o tradiție îndelungată, respectiv Universitatea Jagiellonă, unde limba română se studiază din 1921, și Universitatea „Adam Mickiewicz“ din Poznań (U.A.M), unde cursurile de limba română sunt organizate fără întrerupere din anul 1957. Sunt invitați să participe, de asemenea, cursanți ai lectoratelor de limba română de la Universitatea din Łódź și de la Varșovia. Alături de cursanți și studenți vor participa lectori și profesori.

Accademia di Romania din Roma propune publicului italian vizionarea unei serii de scurte video-interviuri realizate cu unii dintre cei mai activi participanți la cursurile organizate de către ARR. Proiecția videoclipului „Cosa ti piace della Romania” va avea loc pe 31 august 2024 și constă într-o serie de interviuri menite să reflecte experiențele cursanților în legătură cu România, oferind totodată o mărturie a abilităților de exprimare și conversație dobândite în cadrul cursului. Materialele selectate cu atenție cuprind o varietate de subiecte, de la elemente de geografie și teme socio-culturale de actualitate, până la tradiții populare, literatură clasică și contemporană, momente istorice definitorii și elemente de artă cultă. Acestea au scopul de a atrage și deschide noi orizonturi, de a stimula întrebări și de a provoca dorința de aprofundare pentru fiecare cursant. Pe paginile de social media ale ARR, precum și pe canalul de YouTube al Accademia di Romania, va fi prezentat un montaj video de aproximativ 15 minute, ce conține o selecție a acestor filmări realizate de cursanți cu mijloacele tehnice disponibile. Filmul va fi precedat de o intervenție a prof. Nicoleta Neșu.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează un recital muzical în interpretarea pianistei Sînziana Mircea, urmat de momente literare susţinute de Bianca Cojocaru, Tudor Iancu, Antonio Iannone şi Federica Lolli, absolvenţi ai Cursului de Limba română al Institutului, în colaborare cu Iulia Cosma, lectorul de limba română de la Universitatea din Padova. Evenimentul va avea loc pe 31 august 2024, începând cu ora 18:00, în Sala de Conferinţe a Institutului din Veneția, unde fi recitate poezii din creaţia poeţilor Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nina Cassian şi Ana Blandiana, în limba română şi în traducere în limba italiană.

ICR Viena, în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria, Asociația „Mihai Eminescu” din Viena, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Biserica „Învierea Domnului și Sf. Apostol Andrei”, organizează o serie de manifestări culturale care vor avea loc pe 31 august 2024. Aceste evenimente se vor desfășura atât la sediul institutului, cât și la Teiul lui Eminescu din Wiener Stadtpark și la Bustul poetului Mihai Eminescu amplasat în fața Bisericii Ortodoxe Române „Învierea Domnului și Sf. Apostol Andrei”. Manifestările cuprind o paletă largă de activități culturale menite să celebreze moștenirea culturală românească și să întărească legăturile culturale dintre România și Austria. Programul va include recitaluri de muzică și poezie, care vor aduce în atenția publicului creațiile unor mari autori români și austrieci, alături de evocări literare ce vor explora viața și opera poetului Mihai Eminescu. De asemenea, vor fi susținute prelegeri pe teme de literatură și artă, oferind participanților oportunitatea de a aprofunda cunoștințele despre cultura română. În plus, evenimentele vor include un stand dedicat prezentării de noi apariții editoriale, unde vor fi expuse și discutate lucrări recente din literatura română, dar și expoziții de artă și pictură, ce vor oferi vizitatorilor o incursiune în diverse stiluri și curente artistice.

ICR Tel Aviv organizează și găzduiește la sediu un eveniment dedicat operei și personalității lui Panait Istrati, apreciat de Marin Sorescu drept „primul Soljeniţîn din literatura europeană”. Evenimentul are loc luni, 2 septembrie 2024, de la ora 18:00, și este organizat cu scopul de a scoate în evidență diversitatea și bogăția culturală a diferitelor comunități vorbitoare de limba română de pe mapamond. Manifestarea va avea următorii invitați: jurnalistul israelian Benny Ziffer cu o prezentare despre cercetările sale desfășurate la Casa Memorială „Panait Istrati” din Brăila, muzeu care reunește manuscrise, cărți cu autograf, ediții rare, ediții princeps, fotografii-document și care găzduiește fondul de documentare cu privire la studiul vieții și operei lui Panait Istrati; Zamfir Bălan, curatorul fondului „Panait Istrati” şi director-adjunct al Muzeului Brăilei, cu o intervenție video intitulată „Panait Istrati și lumea evreiască a epocii”; Lucian-Zeev Herșcovici, istoric și bibliotecar la Biblioteca Națională a Israelului, cu prezentarea „Aspecte evreiești în scrierile lui Panait Istrati”.

ICR Istanbul a organizat pe 28 august un eveniment la Conacul Musurus Pașa, sediul ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, cu prezentări susținute de profesoara Jenny Marilena Șișli, care a și oferit participanților experiența interactivă de învățare a unor cuvinte în limba române.

ICR Lisabona cu sprijinul Ambasadei României în Republica Portugheză și al Institutului Limbii Române, a organizat pe 24 august, la sediul ICR Lisabona, tradiționalul Maraton literar, având ca protagoniști copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 7 și 20 de ani. Evenimentul a fost dedicat operei lui Ion Creangă - personalitate de prestigiu a literaturii române, marcând astfel împlinirea a 135 de ani de la moartea acestuia. Pentru cei mici, lecturile în limba portugheză din opera lui Ion Creangă au fost realizate din volumul Opera completă / Obra completa, cu traducere realizată de Simona Vermeire și José Fonseca e Silva. Sesiunile de lectură au fost moderate de prof. Elena Covasan.

De Ziua Limbii Române, Institutul Cultural Român va anunța câștigătorii concursului de eseuri, povești și compuneri „Eu și România”, cu tema „Limba română este patria mea”. 59 de copii din 14 țări au participat la concursul organizat de Institutul Cultural Român în perioada 2 iulie – 10 august 2024. Cele mai multe lucrări au venit de la copii din Marea Britanie (12), Serbia (8), Italia (8), Ucraina (7), dar au fost participanți și din Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Irlanda, Spania, SUA, Suedia și Ungaria. Proiectul a presupus premierea celor mai bune lucrări pe tema „Limba română este patria mea, având ca reper cuvintele marelui poet Nichita Stănescu: „a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. ... O patrie fără nume nu este o patrie. Limba română este patria mea.”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×