x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, în dialog cu publicul Animest.15

Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, în dialog cu publicul Animest.15

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Noi 2020   •   15:08
Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, în dialog cu publicul Animest.15

Aaron Long, artistul canadian care a dat viață unuia dintre cele mai populare personaje animate ale tuturor timpurilor, BoJack Horseman, este invitatul-surpriză al celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest (9-15 noiembrie). Regizorul și animatorul cunoscut pentru contribuția sa artistică la seriale animate de succes precum Tuca & Bertie sau Sublo and Tangy Mustard va intra în legătură directă cu cinefilii din România vineri, 14 noiembrie, de la ora 19:00

 

Clasată de publicația internațională IndieWire pe locul întâi în topul celor mai bune seriale TV animate ale tuturor timpurilor, multi-premiata și cea mai longevivă producție originală Netflix i-a asigurat regizorului Aaron Long un loc pe lista scurtă a celor mai populari artiști animatori ai lumii. Despre călătoria sa în lumea filmului de animație, de la pasiunea pentru seriile Looney Tunes, până în echipa de creație BoJack Horseman, invitatul primei ediții online din istoria Animest va povesti prin intermediul unei transmisiuni live. Publicul îi va putea adresa întrebări directe invitatului care va răspunde timp de 60 de minute pe pagina de Facebook a festivalului.

 

O întreagă serie de discuții online, la care vor lua parte numeroși profesioniști din domeniul filmului de animație, va debuta miercuri, 11 noiembrie, de la ora 11:00, când spectatorii vor afla detalii despre istoria animației autohtone de la criticul Dana Duma, autoarea volumului 100 de ani de animație românească, prezentă la întâlnirea cu cineastul Radu Igazsag, regizorul lungmetrajului documentar O scurtă poveste, difuzat online prin intermediul platformei de streaming a festivalului. Joi, 12 noiembrie, de la ora 11:00, spectatorii o vor întâlni pe Tal Kantor, reprezentanta Academiei Bezalel din Israel – școala de animație invitată la cea de-a 15-a ediție Animest. Înființată în 1906 de artistul Boris Schatz sub numele de Școala de Arte și Meserii Bezalel, Academia a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai prestigioase școli de artă din lume. O selecție generoasă a celor mai apreciate scurtmetraje create de studenți în ultimii ani va fi inclusă în programul festivalului, iar discuția cu reprezentanta școlii și curatoarea acestei secțiuni va fi moderată de artistul Matei Branea

 

 

Tricky Women. Nie Masz Dystansu, Your are overreacting, Karina Paciorkoska

 

 

Tricky Women, festivalul invitat anul acesta la Animest, ocupă un loc unic în peisajul internațional. Este primul și singurul eveniment de film ce reunește exclusiv filme de animație realizate de femei. Selecția best of a scurtmetrajelor premiate în ultimii ani în cadrul festivalului va fi dublată de o dezbatere la care va participa Waltraud Grausgruber, directoarea și cofondatoarea festivalului, alături de două cineaste: Susi Jirkuff și Ani Antonova. Discuția va avea loc în data de 12 noiembrie, de la ora 17:45, și va fi moderată de jurnalista Andreea Pietroșel

 

În 2019, Olanda a sărbătorit 100 de ani de film de animație, un moment bun pentru a privi retrospectiv un secol de creativitate și de a evalua industria filmului de animație de azi. Cele șase programe tematice difuzate în cinstea momentului aniversar vor fi completate de o discuție cu Wouter Jansen (directorul unei agenții de distribuție de film, fost programator pentru festivalul de filme de scurtmetraj Go Short) și regizorul și animatorul Albert ‘t Hooft. Prezentarea lor va fi difuzată live pe pagina de Facebook vineri, 13 noiembrie, de la ora 11:00. În aceeași zi, de la ora 14:00, artistul Bastien Dubois, al cărui film independent Madagascar, carnet de voyage a fost nominalizat la Oscaruri în 2010, va intra în dialog cu Mihai Mitrică, directorul Animest, și va povesti despre cele două mari pasiuni ale sale: animația și călătoriile. Filmele pe care le semnează sunt inspirate din numeroasele călătorii în cele mai exotice destinații ale lumii, iar imaginile pe care le creează sunt amintiri ale locurilor care l-au fascinat de-a lungul timpului. 

 

 

Waltz with Bashir, regia Ari Folman

 

 

Printre bijuteriile cinematografice nominalizate la Oscaruri și prezentate anul acesta la Animest se numără și documentarul animat Waltz with Bashir, distins în 2009 cu un Premiu César. Animatorul israelian de succes Tal Gadon va povesti despre experiența de creație din fruntea departamentului de animație într-o discuție cu publicul programată vineri, 14 noiembrie, de la ora 14:00. Ziua va continua cu o prezentare susținută de regizoarele Elizabeth Hobbs, Ellie Land și Samantha Moor, alături de Abigail Addison, reprezentanta Animate Projects din Marea Britanie, studioul invitat la Animest.15. Filmele lor vor putea fi urmărite într-o secțiune specială, iar discuția de după proiecție va fi difuzată live de la ora 17:45.

 

 

Crulic, regia Anca Damian

 

 

Documentarele animate se bucură de o secțiune dedicată la această ediție, la care publicul este invitat să revadă câteva dintre cele mai premiate ANIDOC-uri din ultimii ani, printre care se numără Crulic, filmul Ancăi Damian, premiat cu Cristal la Annecy, și Samouni Road (r. Stefano Savona), distins cu Golden Eye la Festivalul de la Cannes. O discuție despre punctul de intersecție dintre filmele de animație și stilul documentar, la care vor fi invitați producătorii Claudiu Mitcu și Anca Damian, va avea loc în ultima zi de festival, de la ora 10:00, și va fi moderată de Laura Mușat, fondatoarea Films in Frame. 

 

Numeroase întâlniri cu artiștii animatori ale căror filme au fost incluse în selecția oficială a celei de-a 15-a ediții Animest vor fi disponibile pe platforma de streaming a festivalului, live, după proiecțiile online ale programelor de scurtmetraje din Competiția internațională. Programul, abonamentele și biletele la eveniment sunt disponibile pe site-ul festivalului. 

 

 

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată de Asociația Animest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Institutul Polonez, Europa Creativă, Arhiva Națională de Filme.

 

×