x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Actrița Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Actrița Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2021

06 Iul 2021   •   20:00
Actrița Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Actrița Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) din acest an, care se va desfășura Cluj-Napoca între 23 iulie și 1 august.

Potrivit organizatorilor TIFF, actrița Cezara Dafinescu este un nume sonor în cinematografia română, îndrăgită și apreciată pentru aparițiile sale pe micul și marele ecran, dar și în teatru. Ea va primi Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere TIFF 2021, pe 31 iulie. În prezența sa, la Cluj va fi proiectată în aceeași zi comedia muzicală Cucoana Chirița, regizată de Mircea Drăgan, în care actrița interpretează un rol memorabil.

Cu un palmares care include nu mai puțin de 40 de roluri în film, apariții în seriale de televiziune și peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiți artiști din România. S-a născut pe 4 august 1948, in Sibiu, iar în copilărie, cariera sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime. Evoluția ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, dar atracția pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului.

În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în același an a jucat în Explozia, în regia lui Mircea Drăgan, cel care în 1971 îi oferise și rolul din B.D. în alertă, comedia care a marcat debutul actriței în cinema.

„Talentul și naturalețea Cezarei Dafinescu au contribuit la ascensiunea sa în lumea filmului, unde s-a remarcat, de-a lungul vremii, și în Întoarcerea Vlașinilor (1983, Mircea Drăgan), Secretul lui Nemesis (1985, r. Geo Saizescu), Dumbrava minunată (1980), Cucoana Chiriţa (1986) și Chiriţa în Iaşi (1987, r. Mircea Drăgan), Boy Wizard (1996, r. Johnny Mysto), dar și în producții de televiziune extrem de populare înainte de 1989 – celebrele scheciuri umoristice, spectacole de teatru TV și seriale de succes în anii 2000. Printre cele mai recente apariții sunt cele din filmele Toni Edrmann (2016, r. Maren Ade) și Între chin și amin (2019, r. Toma Enache). În paralel, cariera sa artistică a continuat și în lumea teatrului, unde actrița a interpretat zeci de roluri memorabile, majoritatea pe scena Teatrului Național din București”, au mai transmis organizatorii.

Festivalul Internațional de Film Transilvania se va desfășura Cluj-Napoca între 23 iulie și 1 august.

Mediafax

×
Subiecte în articol: cezara dafinescu