x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ajutor de stat pentru industria cinematografică. La cât se ridică sumele alocate

Ajutor de stat pentru industria cinematografică. La cât se ridică sumele alocate

20 Aug 2020   •   11:48
Ajutor de stat pentru industria cinematografică. La cât se ridică sumele alocate

Industria cinematografică va primi alți 150 de milioane de euro pentru următorii trei ani, din bugetul schemei de ajutor de stat care se ridică la 250 de miloane de euro, transmite Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

Guvernul adoptat Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, astfel încât aceasta este extinsă până la sfârșitul anului 2023.

"În primul rând, prin adoptarea prezentei hotărâri, au fost alocate încă 150 de milioane de euro, pentru următorii trei ani, sumă destinată sprijinirii acestei industrii. Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro. Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 - 2025", se arată în document.

Alocările financiare nerambursabile vor fi de 35% din totalul cheltuielilor eligibile și privesc achiziţiile, închirierile, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România, precum şi onorariile, salariile şi la alte plăţi către persoane fizice. Acestea se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul țării.

Un alt obiectiv al acestei scheme de ajutor este promovarea destinaţiei turistice România. Se va acorda 10% peste alocarea de 35% dacă în producţiile audiovizuale, finanţate în cadrul aceleiaşi producţii cinematografice, va fi pusă în valoare o zonă geografică, un oraş sau țara, destinaţiile şi obiectivele turistice ori limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti. O altă condiţie este ca desfăşurarea subiectului filmului să fie explicită vizual.

Verificarea proiectelor eligibile, pe principiul "primul venit, primul servit", va fi efectuată de Comisia de Film în România, din care vor face parte personalităţi din mediul universitar, reprezentanţi ai mediului cultural şi artistic, persoane cu experienţă în domeniul cinematografiei, persoane cu experienţă în afaceri, jurişti, economişti cu experienţă în domeniul finanţe/contabilitate şi auditori, cu experienţă de minim 3 ani în domeniul ajutoarelor de stat.

Schema de ajutor de stat se derulează până la 31 decembrie 2023, cu posibilitate de prelungire. 
 

×