x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Alexandru Belc distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Un Certain Regard, Cannes 2022

Alexandru Belc distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Un Certain Regard, Cannes 2022

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Iul 2022   •   16:07
Alexandru Belc distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Un Certain Regard, Cannes 2022

Filmul Metronom, în regia lui Alexandru Belc, a fost distins recent cu Premiul 'Nechama Rivlin' pentru cel mai bun film internațional la Jerusalem Film Festival. Juriul a acordat premiul pentru „puterea specială a filmului ce constă în focusul său clar și punctul de vedere personal.”

Jerusalem FF a ajuns anul acesta la cea de-a 39 ediție și este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din regiune.

Filmul îi are în distribuție pe Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri și va avea premiera în cinematografe în toamna acestui an.

Într-un scurt comentariu oferit Europei Libere România, regizorul filmului, Alexandru Belc, a transmis că a studiat de-a lungul timpului fenomenul Europa Liberă, devenit simbol al rezistenței anti-comuniste în țările din centrul și estul Europei.

Fenomenul descris de Belc se referă la „efectele pe care emisiunile (Europei Libere, n.r.) le aveau în țară” și felul în care acestea luptau împotriva propagandei comuniste.

„Este simbolul libertății. Imaginea părinților mei, care ascultau în surdină cu ușile închise, cu frică, mă urmărește și astăzi”, a declarat Alexandru Belc pentru Europa Liberă.

Într-un interviu oferit de regizorul filmului organizatorilor Festivalului de la Cannes, Belc a declarat că filmul e destinat, de asemenea, și unei audiențe tinere, care nu a trăit în perioada comunistă.

„Vreau să învețe că a existat cândva un timp în care conceptul de ‘niciodată’, de ‘nu ne vom mai vedea vreodată’ era un lucru real. Astăzi, uităm cât de greu este crești cu un regim autoritar, cum viața unui adolescent era la vremea aceea”, a declarat Belc într-o discuție cu organizatorii Festivalului.

Regizorul spune că a lucrat cu actori tineri și cunoscuți. Belc se arată interesat de istorie și memoria istorică, iar documentarele sare anterioare au ca scop scoaterea la iveală a „ruinelor trecutului”.

„Emisiunea Metronom, personalitatea lui Cornel Chiriac și influența pe care o avea Cornel în rândul tinerilor, m-au preocupat însă cel mai mult. Mă identific puternic cu generatia anilor ’70, cu tinerii care trăiau libertatea prin muzică”, a continuat el pentru Europa Liberă România.

 

Sinopsis:

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Liberă. Cand el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

×