Pretuirea pentru Andrei Blaier, cineastul care a murit ieri-dimineata, la varsta de 78 de ani, vine, in ceasul despartirii sale de aceasta lume, o data cu regretele, atat de la prieteni, de la colegi, de la studenti de-ai sai, cat si de la publicul cinefil. "A fost regizor bland si bun pedagog", spune un apreciat critic de film. Multa lume face trimitere la peliculele sale "Apoi s-a nascut legenda", "Prin cenusa imperiului", "Ilustrate cu flori de camp", "Lumini si umbre", "Batalia din umbra" – toate acestea fiind premiate in tara sau in strainatate.
Andrei Blaier a fost renumit atat pentru creatiile sale cinematografice, la care a colaborat de-a lungul anilor cu actori mari, cat si pentru activitatea de pedagog, caci in calitatea sa de profesor universitar a format noi generatii de regizori de film si televiziune. A murit in locuinta sa, dupa o lunga si grea suferinta, precum transmite Mediafax.
Nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. In paralel cu filmele de fictiune, el a realizat multe productii documentare in cadrul Studioului cinematografic Bucuresti. A regizat multe lungmetraje, seriale de televiziune: "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ciresarii" (1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Lumini si umbre" (1979-1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993), "Terente – regele baltilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003). El a desfasurat si o bogata activitate de scenarist, cu filme ca "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" sau "Vacanta cea mare".
Mai multe filme de-ale sale au fost distinse cu premii ale Asociatiei Cineastilor (astazi UCIN). In filmele sale au jucat mari actori, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Coca Bloos, Horatiu Malaele, Dorina Lazar, Maia Morgenstern, Oana Pellea. Despre Blaier, colegul sau de breasla si prietenul apropiat Dan Pita spunea in 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Intre mine si Andrei e o iubire frateasca, iubire colegiala, si asta datorita felului sau in care stie sa se faca placut".
"Pentru mine, domnul Andrei Blaier a insemnat mult. A avut incredere in mine ca actrita de film, si pentru acest lucru ii multumesc. Compasiunea si regretele mele familiei, iar el sa aiba un drum usor acolo unde ne ducem cu totii", spunea ieri actrita Coca Bloos, citata de Mediafax. Distinsa actrita a jucat in cateva filme realizate de Blaier: "Terente – Regele baltilor", "Crucea de piatra", "Divort din dragoste".
Opera artistica a lui Andrei Blaier cuprinde si spectacole de teatru, de televiziune, dar si peste 200 de scurtmetraje, documentare (scenariu si regie). Cunoscutul regizor nu s-a limitat insa la a-si realiza propriile productii, ci s-a implicat si in educarea unor noi generatii de regizori de film si televiziune. A fost profesor la Academia de Teatru si Film (UNATC) intre 1990 si 1992, dar si unul dintre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti. Era decan onorific in aceasta institutie de invatamant.
Alexandru Solomon: "Din pacate moartea nu e selectiva"
Am lucrat la doua filme cu Andrei Blaier si imi amintesc, mai ales, de omul care avea o aparitie aparte, cel putin in peisajul romanesc al anilor ’90. Era un regizor care marca prin sensibilitate si cultura. Il respectam pentru filmele sale de inceput de cariera, cum ar fi "Ilustrate cu flori de camp" sau "Prin cenusa imperiului". Era un tip de cinema care imi placea. Acum ce as putea sa spun mai mult decat ca regret ca a disparut si ca n-am tinut legatura mai mult cu el. Din pacate, moartea nu e selectiva.
Mircea Albulescu: "Se mai visa in spatele camerei de filmat"
Este un sfarsit de toamna rau si urat pentru noi. Acum cateva zile, Toca, iata ca acum Andrei Blaier, la sfarsitul lui octombrie – Liviu Ciulei. Ne cam pleaca regizorii... De Andrei Blaier ma leaga faptul ca am facut aceeasi scoala generala, acelasi liceu, ne-am vazut si pe platourile de filmare si, locuind in acelasi cartier, ne-am vazut si la un pahar cu vin, nu ca sa bem, ci ca sa vorbim. Inca mai avea planuri, inca se visa in spatele camerei de filmat.
Irina-Margareta Nistor: "Un regizor valoros si pasionat de film"
Filmul "Ilustrate cu flori de camp" este cel mai important lungmetraj al cineastului, fiind totodata un "432" ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al lui Cristian Mungiu), avant la lettre. Acest film pune problema avortului intr-o societate in care acest lucru era interzis. Andrei Blaier a reusit sa se strecoare foarte abil prin cenzura vremii. Nu era doar un regizor valoros, ci si pasionat de film. Era un bun profesor, iar studentii il iubeau.
Dorina Lazar: "Un om extraordinar de bland..."
Andrei Blaier era un om extraordinar de bland si un bun cunoscator al psihologiei actorului. Am lucrat la filmele "Lumini si umbre", "Dreptatea" si "Crucea de piatra". Cu Andrei ma cunosc de cand eram foarte tineri. In fiecare an, de Sfantul Andrei, casa artistului era deschisa pentru prieteni. Nu invita pe nimeni, cine voia sa vina venea, printre oaspetii lui fiind Dinica si Iordache.
Florin Zamfirescu :"Un om cu totul special"
N-am cuvinte sa spun cat ma doare aceasta disparitie. Domnul Andrei Blaier era un om, intai si intai, un om cu totul special, de o bunatate si o intelepciune iesite din comun.