x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Anonimul 2013: mai multe zile, mai multe filme. Festivalul din Deltă, între 9 şi 18 august

Anonimul 2013: mai multe zile, mai multe filme. Festivalul din Deltă, între 9 şi 18 august

de Maria Sârbu    |    24 Iul 2013   •   21:16
Anonimul 2013: mai multe zile, mai multe filme. Festivalul din Deltă, între 9 şi 18 august

Festivalul Internaţional de Film Anonimul de la Sf. Gheorghe din Delta Dunării împlineşte zece ani. La ediţia 2013, care va dura de data asta zece zile, publicul, considerat VIP-ul evenimentului, va avea parte de peste o sută de filme. Potrivit Fundaţiei Anonimul, iniţiatorul şi organizatorul festivalului, sunt şi în acest an trei secţiuni competitive: Lungmetraj (tot cu şapte filme selectate), Scurtmetraj ficţiune (40 de producţii, cu zece mai mult faţă de ediţia din 2012) şi Scurtmetraj animaţie (20 de pelicule, ca şi anul trecut). La acestea se adaugă filmele din programele paralele.

Până ieri era cunoscută lista filmelor la secţiunile Scurtmetraj ficţiune şi Scurtmetraj animaţie, selecţia aparţinând criticului Irina-Margareta Nistor. Producţiile provin din multe ţări ale lumii: Franţa, Rusia, Canada, Spania, Egipt, Italia, Portugalia, Elveţia, Germania, Ucraina, SUA, Serbia, Marea Britanie, Luxemburg, Iran, Argentina, Polonia, Brazilia, Israel, Moldova şi desigur România.

La Scurtmetraj ficţiune, România este prezentă cu zece filme, iar la Animaţie cu trei. Printre cineaştii care semnează titlurile selecţionate sunt Andrei Creţulescu, Cecilia Felmeri, Anton Groves, Ionuţ Rusu, Gheorghe Preda, Adrian Silişteanu, Monica Vinogradov.

Au fost propuse pentru festival şi primele trei titluri din secţiunea Lungmetraj (selecţioner Ludmila Cvikova): “The Major”, regia Yuri Bykov (Rusia, 2013, film prezentat în secţiunea Semaine de la Critique, Cannes), “My Dog Killer”, regia Mira Fornay (Slovacia - Cehia, 2013, Premiat la Festivalul de la Rotterdam) şi “Tall as the Baobab Tree”, regia Jeremy Teicher (Senegal - SUA, 2012, Premiul pentru Cel mai bun film acordat de Juriul Doha-Giffoni, Festivalul Doha – Tribeca).

Pentru deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Anonimul a fost ales cel mai recent film al cineastului  Wong Kar-wai, “The Grandmaster/ Marele maestru”. Proiecţia va avea loc vineri, 9 august. Lungmetrajul prezintă, pe fundalul tumultuos al Chinei anilor '30 ai secolului trecut, viaţa legendarului Ip Man, mentorul lui Bruce Lee şi maestru al şcolii Wing Chun Kung Fu. Regizorul i-a distribuit în acest film pe Tony Leung (Premiul pentru Cel mai bun actor la Cannes, în anul 2000 pentru rolul din “In the Mood for Love”) şi pe Ziyi Zhang (nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul din “Memoirs of a Geisha”). Pentru realizarea filmului “The Grandmaster” a fost nevoie de o pregătire de aproape zece ani, trei fiind dedicaţi perioadei de producţie. Pelicula, proiectată în deschiderea Berlinalei 2013, va fi prezentată la Anonimul în avanpremieră românească. La 13 septembrie, “The Grandmaster” va fi lansat în sălile de cinema din România (distribuitor Independenţa Film).

Wong Kar-wai este un regizor cunoscut în lume, în special pentru peliculele “Chungking Express (1994), “Happy Together” (Premiul pentru Regie la Cannes, în 1997), “In the Mood for Love” (Premiul César pentru Cel mai bun film străin, 2001) ş.a.

Festivalul Anonimul se desfăşoară şi în acest an în cele două locuri special construite în Sf. Gheorghe. În timpul zilei filmele sunt proiectate în salile Complexului Cinema - Green Village, intrarea fiind aici pe baza invitaţiilor date la Info Point Anonimul (amplasat în Dolphin Camping). În timpul nopţii (începand cu ora 22:00), filmele din festival se proiectează în camping, în aer liber, pe un ecran gigant. Aici intrarea e liberă.

×