x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Anonimul, încredinţat publicului

Anonimul, încredinţat publicului

de Maria Sârbu    |    13 Aug 2010   •   00:00
Anonimul, încredinţat publicului
Sursa foto: /Anonimul

Publicul, căruia i se încredinţează pentru al doilea an consecutiv rolul de a juriza peliculele din competiţia Festivalului Internaţional de Film "Anonimul", va vota sâmbătă, 14 august, online, la calculatoare instalate în campingul din Sfântu Gheorghe, unde se desfăşoară evenimentul. Premiile la cele trei secţiuni competitive - Lungmetraj, Scurtmetraj de ficţiune şi Scurtmetraj de animaţie - se vor acorda, deci, conform voturilor exprimate de spectatori. Ei vor alege cel mai bun lungmetraj din cele şapte programate de luni până vineri dimineaţa, precum şi cele mai bune scurtmetraje la cele două categorii.

Lungmetrajele au avut câte trei proiecţii - una pe ecranul în aer liber din camping, în timpul nopţii, şi două în sală, în Complexul Cinema, în timpul zilei. Astfel, publicul a avut toate condiţiile să vizioneze producţiile selecţionate, beneficiind şi de întâlniri cu reprezentanţi ai echipelor filmelor respective.
Spre ce se vor orienta oare votanţii la secţiunea Lungmetraje? Unii, cu siguranţă, din patriotism, vor alege "Caravana cinematografică" a românului Titus Muntean. Alţii se vor orienta cu "profesionalism" spre acest titlu, pentru că li se va părea cel mai bun dintre toate şi ar putea avea dreptate. Apoi şi prezentarea acestui film de către interpretul rolului principal, Dorian Boguţă, a avut suport convingător. (Actorul îşi reprezintă la Festivalul din Deltă, în afara competiţiei, şi scurtmetrajul său "Zece" - debut în regie, el ţinând şi locul echipei lungmetrajului "Francesca", în care joacă. Ambele filme fac parte din secţiunea "Romanian Off").

Alţii vor vota "la mare" - un film mexican, care vorbeşte, ca un documentar, despre natura umană: un tată ce nu se poate despărţii de natură, sălăşluind pe apă, îşi aduce fiul pentru o perioadă scurtă la el. Descoperă împreună în viaţa simplă de zi cu zi, miracole ce le oferă această lume îndepărtată.

Pe unii spectatori i-a amuzat "Reîncarnarea lui Troţki" şi nu este exclus ca ei să pledeze pentru acest film ca fiind cel mai bun. La proiecţii a fost şi producătorul canadian Kevin Tierney, tatăl regizorului acestui film Jacob Tierney.

Unii au fost entuziasmaţi de "Zero", debutul polonezului Pawel Borowski, venit şi el la Anonimul, sau de coproducţia Slovacia-Cehia-Irlanda "Vulpiţele" de Mira Fornayova, care a răspuns la multiplele întrebări ale publicului. Dar vom vedea sâmbătă seara, la închiderea Festivalului, unde va pleca Trofeul Anonimul şi Premiul în valoare de 3.000 de dolari.

Sunt mulţi invitaţi şi dintre realizatorii filmelor scurte. Doar s-au programat 30 de scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie.

Invitat special al actualei ediţii, Matthew Cooke, a fost asaltat de publicul din camping joi seara, după vizionarea documentarului american "Teenage Paparazzo", regizat de actorul Adrian Grenier, film pe care Cooke l-a produs. S-a dat dovadă de interes şi de curiozitate, doar e un documentar despre paparazzi şi vedete, chiar dacă unele sunt vedete de carton dar cu bani mulţi. Sâmbătă, producătorul american va susţine un workshop despre "making docs" .
Cei aflaţi în camping în noaptea de joi spre vineri au putut vedea şi scurtmetraje, dar şi pelicula "Flashbacks of a Fool" - Secţiunea "(0)07" -  cu cel mai recent agent 007, Daniel Craig în rolul principal, regia Baillie Walsh.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, vor fi proiectate multe filme româneşti, în afara concursului, dar şi filme în Programul paralel "Actori în spatele camerei".
La închiderea Festivalului, după decernarea premiilor, va avea loc un concert "Vunc", apoi proiecţia filmelor câştigătoare. Va urma o producţie în secţiunea "Eco docs", apoi filmul ales special pentru închiderea celei de-a VII-a ediţii a "Anonimului", "Un tip serios" al fraţilor Coen, care va fi proiectat între 3:00 şi 4:45 dimineaţa.

×
Subiecte în articol: film