x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Arborele vieţii”, în Deltă, la Anonimul

„Arborele vieţii”, în Deltă, la Anonimul

de Maria Sârbu    |    18 Iul 2011   •   21:00
„Arborele vieţii”, în Deltă, la Anonimul

Lungmetrajul distins in acest an la Cannes cu Palme d'Or, 'The Tree of Life'/'Arborele vietii' (foto), va fi prezentat in deschiderea celei de VIII-a editii a Festivalului International de Film Independent 'Anonimul', ca­re se va desfasura intre 8 si 14 august la Sfantu Gheorghe din Delta. Este pri­mul titlu anuntat de Fundatia 'Anonimul', care organizeaza evenimen­tul, urmand sa fie facute public in scurt timp titlurile fimelor din competitie.

'Arborele vietii' al americanului Terrence Malick, cunoscut publicului cinefil pentru cele cateva filme realizate in timpul activitatii sale ci­nematografice (la toamna va implini 68 de ani de viata), ii are protagonisti pe Brad Pitt, actorul fiind si unul dintre producatorii filmului, pe Sean Penn si pe Jessica Chastain. Este un film de autor, 'straniu' si totodata 'tulburator', du­pa cum mentiona critica de la Cannes.

'Anonimul' are si in acest an trei sectiuni competitive: lungmetraj, scurtme­traj fictiune si scurtmetraj animatie. Se mentine si hotararea de a se acorda premiile 'exclusiv de pu­blic prin vot exprimat', fara a fi antrenat un juriu de specialitate. In competitia lungmetrajelor vor fi sapte pelicule, pro­duse dupa 1 ianuarie 2010 si alese de acelasi selectioner de la editiile trecute, Ludmila Cvikova (conduce Inter­na­tional Programming in cadrul Institutului de Film din Doha, Qatar). Filmul care va fi distins cu Marele Premiu al Festivalului 'Anonimul' va in­casa 3.000 de dolari.

La sectiunea scurtmetraje s-au facut inscrieri. Selectionerul Irina-Margareta Nistor a avut de vizionat nu mai putin de 300 de filme inscrise in concurs, din 37 de tari. si la aceste doua categorii – Cel mai bun scurtmetraj de fictiune si Cel mai bun scurtmetraj de animatie –, premiile (1.000 de dolari pentru fiecare) vor fi date, de asemenea, pe baza voturilor exprimate de spectatorii veniti la Sfantu Gheorghe in perioada festivalului. Mai exista un premiu la Scurtmetraj fictiune – Premiul 'Ovidiu Bose Pastina' (1.000 de dolari), acordat de Fundatia Anonimul.

In structura festivalului sunt si programe necompetitive: panorama internationala – filme premiate in acest an la alte festivaluri; medalioane in cadrul carora se aduc omagii cineastilor; retrospective, proiectii de filme romanesti, precum si dezbateri la care participa spectatori, critici, realizatori de film etc. In organizarea editiei din acest an a festivalului, Fundatia Anonimul are sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Natio­nal al Cinematografiei, al Institutului Cultural Roman si al Consiliului Judetean Tulcea.

×
Subiecte în articol: film