x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în cinematografe din 29 octombrie

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în cinematografe din 29 octombrie

20 Oct 2010   •   00:00

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, va avea avanpremiera în România pe 28 octombrie, urmând ca de a doua zi să intre în cinematografe.

Filmul a fost realizat dupa vizionarea a mai mult de o mie de ore de imagini de arhivă, fiind proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes din acest an, unde a primit critici favorabile.

Tinerii cineaşti Adrian Sitaru, Radu Jude şi Marian Crişan au creat propriile versiuni de trailer pentru filmul regizat de Andrei Ujică.

În aşteptarea peliculei pe marile ecrane, Marian Crişan a adus în faţa camerei de filmat tineri pentru care Nicolae Ceauşescu e o poveste spusă de părinţi, un personaj descris drept 'un zeu malefic', 'un om care a făcut tot ce şi-a propus' sau 'o fantomă a trecutului, ca Dracula'. 'Realizând trailerul, mi-am dat seama că memoria colectivă e un lucru care poate fi uşor manipulat şi că părinţii îşi pun o amprentă puternică pe amintirile copiilor. Sunt curios ce vor şti copiii peste 20 de ani despre Ceauşescu', a explicat regizorul Marian Crişan în comunicat.

Radu Jude şi-a imaginat, în două versiuni de trailer bazate pe aceeaşi idee, cum ar comenta doi amici la acest film, într-o sală de cinema care le-ar aparţine pentru o seară. Scenele sunt mai mult decât ofertante: cuplul Ceauşescu joacă şah, înoată ('hai să fugim în Turcia!') şi fac o vizită reginei Marii Britanii. 'Eu am pornit de la experienţa mea când am văzut filmul. 'Autobiografia' te obligă să interoghezi tot timpul imaginile, să încerci să le înţelegi sensurile, să ghiceşti personajele. Asta mi s-a părut interesant şi mi-a venit ideea cu cei doi spectatori care comentează la film, cam pe de lături cu drumul', spune, potrivit comunicatului, Radu Jude.

Speculând o remarcă măgulitoare la adresa filmului, publicată în 'The Daily Beast', Adrian Sitaru a montat un trailer alert, pe o melodie populară. Regizorul a decupat din film imagini cu dictatorul şi soţia sa la munte, la dansuri, pe iaht sau la volei.

'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu' a fost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şi Londra.

×
Subiecte în articol: film