x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Berlinală cu politică, români şi asiatici

Berlinală cu politică, români şi asiatici

de Oana-Maria Baltoc    |    11 Feb 2010   •   00:00
Berlinală cu politică, români şi asiatici

Capitala germană a fost primenită pentru oaspeţii de seamă care vor călca pe covorul roşu al Berlinalei la cea de-a 60-a ediţie, care debutează astăzi şi se va încheia la 21 februarie. Invitaţii de onoare sunt în acest an asiaticii, prezenţa americanilor nefiind la fel de impresionantă de această dată. Ca bonus, românii au trei şanse să vină acasă cu un Urs.



La aniversare, directorul festivalului, Dieter Kosslick, a ţinut să precizeze că, deşi festivalul a fost înfiinţat de americani şi folosit ca manifestare propagandistică împotriva estului, a venit vremea schimbării. De altfel, Kosslick a adus în prim plan la această ediţie istoria marcată de scandaluri politice a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, festival care îşi deschidea porţile în plin război rece. La momentul primei ediţii, în 1951, mii de berlinezi locuiau încă în corturi şi refugii temporare, povesteşte Peter Cowie în volumul "The Berlinale - The Festival", carte lansată recent, iar americanii încercau să creeze prin acest festival o imagine ispititoare a lumii libere pe care să o ofere ca alternativă germanilor care abia se "scuturau" de nazism. În acest spirit, primele trofee Ursul de Aur au fost decernate unor filme britanice şi americane, pentru ca de-a lungul timpului să se işte scandaluri de proporţii ori de câte ori germanii au dorit să scape de influenţa americană în festival. Un exemplu în acest sens este conflictul din 1970, izbucnit după proiecţia filmului "O.K.", în regia germanului Michael Verhoeven, povestea tragică a unei micuţe vietnameze violată şi omorâtă de soldaţii americani. Atunci americanii au cerut indignaţi ca filmul să fie retras din competiţie. În cele din urmă, juriul festivalului a demisionat, iar premiile nu au mai fost acordate.

Poftind la Urs  
Astăzi, în deschiderea festivalului de la Berlin, va rula "Tuan Yuan"/"Apart Together", al lui Wang Quan'an, reprezentant al noii generaţii de regizori chinezi, pentru ca în închiderea evenimentului să fie proiectată în afara competiţiei pelicula "Otouto" ("About her Brother"), regizată de japonezul Yoji Yamada, în vârstă de 79 de ani. Aşteptat cu interes este şi thrillerul "Shutter Island", în regia lui Martin Scorsese, care va avea premiera mondială la Berlin.

România defilează la această ediţie a Berlinalei cu patru producţii, două lungmetraje şi două scurtmetraje.

Lungmetrajul "Eu, când vreau să fluier, fluier", regizat de Florin Şerban, care concurează în competiţia principală a festivalului, cu speranţa că va câştiga marele trofeu, chiar dacă are concurenţi de temut precum "The Ghost Writer" (Roman Polansky). Premiera mondială a filmului românesc va avea loc sâmbătă, 13 februarie, urmând ca pelicula să mai aibă două proiecţii, la 14 şi 21 februarie. "Eu, când vreau să fluier, fluier" spune povestea de dragoste a unui adolescent închis în penitenciar, filmul urmând să fie lansat şi în cinematografele din România, cel mai probabil la 26 februarie, la scurt timp după ce Berlinala îşi va anunţa câştigătorii. Cel de-al doilea lungmetraj românesc este "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, proiectat în secţiunea Forum. Filmul de debut al lui Popescu se concentrează în jurul unei grupări de partizani anticomunişti retrasă în Munţii Făgăraş în 1947, bazându-se pe evenimente reale. La secţiunea scurtmetraj, românii au şanse la un Urs de Aur cu producţia "Colivia" a lui Adrian Sitaru şi cu "Derby" în regia  lui Paul Negoescu.

Oana Pellea va păşi la rândul său pe covorul roşu, însă la premiera mondială a peliculei "Bibliothèque Pascal", de Szabolcs Hajdu, care va rula în secţiunea Forum la 17 februarie.

5547-113655-dragosbucur01l.jpg

Petrecere lăutărească la piaţa de film
Filmul românesc va fi promovat şi anul acesta prin prezenţa standului APFR de la Berlinale Film Market, piaţa de film din cadrul festivalului, prilej cu care va fi reeditat catalogul "Romanian Films", un compendiu al producţiilor româneşti de lungmetraj şi documentar ce au avut premiera pe marele ecran în ultimii trei ani şi care anunţă toate premierele cinematografice din 2010, trecând în revistă şi cele mai importante titluri autohtone aflate în faza de producţie. Nu va lipsi deja tradiţionala petrecere românească la care participanţii vor dansa pe muzica Tarafului de la Clejani. Şi să nu uităm de Dragoş Bucur (foto), care se numără anul acesta printre cei zece actori europeni selecţionaţi la programul Shooting Stars.

×
Subiecte în articol: film