x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film BIEFF 2013 - un festival cu producţii îndrăzneţe din industria cinematografului

BIEFF 2013 - un festival cu producţii îndrăzneţe din industria cinematografului

de Maria Sârbu    |    19 Noi 2013   •   18:52
BIEFF 2013 - un festival cu producţii îndrăzneţe din industria cinematografului

A câştigat tot mai mult teren filmul experimental. E selectat şi apreciat la cele mai prestigioase evenimente cinematografice. Prin intermediul Festivalului Internaţional de Film Experimental de la Bucureşti (BIEFF), desfăşurat pentru a patra oară, publicul din România este conectat la noile tendinţe în cinema. Ediţia 2013 (11-15 decembrie), organizată de Asociaţia Culturală Cinemascop în colaborare cu Asociaţia Cultură şi Imagine, va avea loc la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Cinefililor li se dă asigurări că “se vor putea delecta cu selecţii din programele celor mai importante evenimente europene de film” şi, mai mult chiar, “vor avea ocazia unică de a viziona câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme ale anului”.

De data aceasta, BIEFF este structurat pe mai multe programe. Pe lângă cele din anii trecuţi ¬ “Competiţia internaţională” şi “Experimente cinematografice româneşti”, au apărut: “Golden Shorts ¬ Best Films in Major Festivals”, urmând să fie prezentaţi câştigătorii premiului Pentru cel mai bun scurtmetraj la festivalurile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Veneţia;  “CINE-DANS din Olanda” (o întâlnire inedită între cinema şi coregrafie) şi “Miracolul portughez”, program ce prezintă în premieră în România “cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani şi care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier internaţional”, după cum spun organizatorii.

De notat că vom putea vedea filmul câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes 2013, “Wild Haggis” de Joao Nicolau -¬ “un basm modern ce redă o viziune inedită şi plină de umor asupra imaginarului copiilor”. Apropo! BIEFF are în acest an variate evenimente educative, printre care workshop-ul realizat în colaborare cu ”NisiMasa – European Network for Young Cinema”.

Ştim că BIEFF şi-a propus, totodată, beneficiind de prezenţa unor nume cunoscute în lumea filmului mondial, să  promoveze filmul românesc pe plan internaţional. Printre titlurile româneşti, în festival va fi şi cel mai nou scurtmetraj al regizorului Radu Jude, “O umbră de nor”, care a fost selecţionat în secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes 2013, film care a fost distins cu premiul “Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun scurtmetraj. Remarcabil este faptul că unul dintre roluri în acest film îl deţine regizorul Alexandru Dabija. Potrivit descrierilor, este “un film complex ce sfidează structura narativă clasică şi explorează greutăţile şi frământările fiinţei umane confruntate cu propria finitudine”.

BIEFF, al cărui preşedinte onorific este cineastul britanic Peter Greenaway, va prezenta multe filme şi va avea mulţi “invitaţi surpriză”.







×
Subiecte în articol: BIEFF 2013