x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Bilant la TIFF

Bilant la TIFF

05 Iun 2005   •   00:00

Recent premiat la Cannes, Cristi Puiu se poate lauda cu inca cinci premii obtinute la Festivalul International de Film Transilvania, care s-a desfasurat la Cluj in perioada 27 mai-5 iunie.

  • de RALUCA GRINTESCU
  • CULTURA

  • VIP. Cristi Puiu, premiatul de la Cannes, alaturi de Margareta Paslaru, una dintre invitatele de onoare ale festivalului
    Sambata seara, Gala de decernare a premiilor TIFF 2005 a strans in sala Teatrului National din Cluj cinefili, cineasti, invitati de onoare si personalitati autohtone. Cu mic, cu mare, publicul a aratat ca filmul este parte integranta din viata. Ceremonia s-a desfasurat intr-o atmosfera fara precedent, premiantii si impatimitii filmului deopotriva savurand la maximum trairile proiectate pe scena. Juriul, format din patru invitati straini: actrita germana de origine romana Alexandra Maria Lara, producatorul britanic Keith Griffiths, directorul Festivalului de Film de la Belgrad, Miroljub Vuckovic, si regizorul maghiar Andras Fesos, a decis cu mare greutate finalistii competitiei.

    Initial surprins, ulterior profund miscat, regizorul Cristi Puiu a plecat acasa cu cinci lauri: Premiul pentru cea mai buna regie oferit de HBO, premiul pentru cel mai bun film romanesc oferit de Europa FM, Premiul publicului oferit de MOL Romania, FIPRESCI (juriul presei straine) si Premiul pentru cea mai buna interpretare (Ion Fiscuteanu si Luminita Gheorghiu) oferit de Vitrina Advertising. "Este pentru prima oara cand sunt premiat la mine-n tara de un festival de film. Ma bucur si n-am luat nici o piatra in gura", a marturisit Cristi Puiu.

    CARIERA. Celebrului actor Gheorghe Dinica i s-a acordat Premiul pentru intreaga cariera in cinematografie. Cariera lui cinematografica, inceputa in anul 1964, cuprinde peste 60 de titluri de filme, dand viata unor personaje de neuitat precum Paraipan in "Revansa" si "Un comisar acuza", Nae in "De ce trag clopotele, Mitica?" sau Pepe in "Filantropica". "Filmul mi-a creat o viata frumoasa. Aceasta activitate, care ma pasioneaza de 40 de ani, vreau s-o duc pana la capat cu aceeasi ardoare", a declarat Gheorghe Dinica, fascinat de premiul onorific inmanat de invitatul-surpriza al festivitatii, Margareta Paslaru. O prezenta inedita a fost cea a actritei franceze Annie Girardot, care a primit Premiul pentru intreaga activitate cinematografica internationala. Cea care i-a inmanat trofeul, cu tremur si cu emotii in glas, a fost actrita Oana Pellea. "Merci pour tout, je vous aime", ,au fost cuvintele care i-au smuls lacrimi legendei filmului francez. Premiul pentru excelenta a fost acordat regizorului Stere Gulea. Festivitatea s-a incheiat cu mare fast, ultimul cuvant revenindu-i ministrului Culturii, Mona Musca: "Sunt incantata ca exista un asemenea festival marcat, pe de o parte, de o celebritate precum Annie Girardot si de o personalitate puternica precum cea a domnului Dinica Gheorghe; apoi de reusita lui Cristi Puiu, ambasador al Romaniei la Cannes, dar si de marea surpriza a celei care este si va ramane «fermecatoarea» Margareta Paslaru. Si bineinteles, prezenta primarului din Cluj, Emil Boc, care stie sa pastreze acest festival si sa fie la fel de generos". Pentru ca Festivalul de Film de la Sibiu are loc in aceeasi perioada cu TIFF, organizatorii au decis decalarea programului urmatoarei editii TIFF cu o saptamana, evitandu-se astfel intercalarea evenimentelor pentru a impaca intreaga arie de cinefili.

    SERI SPECIALE. Cinefili si nu numai s-au bucurat de proiectii in aer liber. In fiecare seara, Curtea interioara a Universitatii Babes-Bolyai (Echinox) a fost asediata de cei care au venit sa sarbatoreasca filmul. "Piata Universitatii-Romania" (regia Stere Gurea), "Angels in America" (HBO), "Dallas Pashamende" (regia Robert Adrian Pejo), "Eminescu versus Eminem" (regia Florin Piersic Jr.) au fost doar cateva din proiectiile speciale de pe agenda TIFF. Casa de Cultura a Studentilor a fost gazda primei editii "Let’s Go Digital", in care 15 copii - regizori in devenire - s-au intrecut in realizarea unor proiectii video premiate in seara de gala. Tot la TIFF a avut loc si una dintre cele mai nonconformiste expozitii de arta fotografica, "People I Know" semnata Alex Galmeanu. Unul dintre cei mai reprezentativi artisti fotografi ai momentului a ales sa expuna o lume care transmite un mesaj viu.

    INFO. Anul trecut, festivalul s-a bucurat de prezenta actritei franceze Julie Delpy. Si anul acesta, tot Franta a fost tara din care a sosit la Cluj unul din invitatii speciali ai TIFF: faimoasa actrita Annie Girardot. Lukas Moodysson si Todd Solondz, doi regizori importanti ai cinematografiei, ne-au onorat cu prezenta.

    Editia de anul trecut si-a propus sa acorde tinerilor din intreaga tara posibilitatea de a petrece cat mai mult timp la Cluj, pe gratis. Nu le trebuia decat un cort! Si anul acesta, tinerii iubitori de film si de aventura au avut aceasta sansa. N-au avut nevoie decat de un cort, sa ia trenul si sa se opreasca direct pe malul Somesului, in campingul special amenajat pentru ei.

    ROMANIA
    Ultimele trei zile ale Festivalului International de Film Transilvania au fost dedicate filmului romanesc. Initiate in cadrul celei de-a doua editii a festivalului, "Zilele filmului romanesc" au prezentat publicului clujean, pe langa filme consacrate, si cele mai recente productii made in Romania, scurt si lungmetraje. Documentarul romanesc, prin Florin Iepan si Dumitru Budrala, a stat si el la loc de cinste.

    BUCURESTI
    Pentru cei care n-au putut ajunge la Cluj, avem o veste buna. In perioada 6-16 iunie, Festivalul International de Film Transilvania se "muta" la Bucuresti, la Sala Elvira Popescu. "Moartea Domnului Lazarescu" (10 iunie), "Calvarul" (11 iunie), "Cel din urma va fi cel dintai" (13 iunie), "O noapte minunata in Split" (6 iunie), "Camionul rosu-gri" (15 iunie) vor veni si la Bucuresti.

    SUCCESE
    Filme-eveniment, proiectii speciale, invitati de marca din lumea cinematografiei. Toate acestea i-au "vrajit" pe fanii Festivalului International de Film Transilvania2005, care au luat cu asalt cinematografele. In perioada 27mai-2 iunie, numarul cinefililor a fost de peste 17.500. La cele trei cinematografe clujene in care s-au proiectat filmele din festival s-au vandut mai mult de 11.000 de bilete.

    LANSARE
    La Cinematograful Republica a avut loc si lansarea cartii "Lumea filmului" de Cristina Corciovescu si Bujor Ripeanu. Volumul, aparut recent la Editura Curtea Veche si lansat la Targul Bookarest, este un dictionar de regizori si actori, cu peste 1.200 de nume din cinematografia mondiala. Este practic editia a doua, revazuta, adaugita a dictionarului aparut in 1998 cu acelasi topic.
    ×
    Subiecte în articol: arte iunie film premiul tiff