x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Câștigătoarele One World Romania 14

Câștigătoarele One World Romania 14

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Iun 2021   •   10:22
Câștigătoarele One World Romania 14

Am ajuns la sfârșitul celei de-a 14 ediții a festivalului One World Romania, o ediție specială dedicată locului femeilor în societate și luptelor duse pentru ca acesta să nu fie constant desconsiderat.

La gala de închidere de sâmbătă seară, au fost acordate șapte premii:

 

Trofeul One World Romania: Carolina Moscoso Briceño, pentru „Vedere nocturnă”

Premiul Juriului Liceenilor: Carolina Moscoso Briceño, pentru „Vedere nocturnă”

Premiul Special al Juriului Internațional: Catarina Vasconcelos, pentru „Metamorfoza păsărilor”

Premiul Special al Juriului Liceenilor: Eléonore Weber, pentru „N-o să mai fie noapte”

Premiul Publicului: Catarina Vasconcelos, pentru „Metamorfoza păsărilor”

Mențiunile Publicului: Eléonore Weber, pentru „N-o să mai fie noapte” și Nuria Giménez Lorang, pentru „Covrigul meu mexican” 

 

Juriul internațional a declarat:

„Selecția, prin varietatea de subiecte, mesaje și abordări estetice, a făcut ca misiunea juriului să devină destul de dificilă și, de asemenea, provocatoare.

Premiul e acordat filmului Vision nocturna/Viziune nocturnă, regizat și filmat de Carolina Moscoso Briceño, scris de Carolina Moscoso Briceño împreună cu María Paz González, cu montajul realizat de Juan Eduardo Murillo, muzica de Camila Moreno și suntetul de către Mercedes Gaviria. Juriul a fost impresionat de capacitatea filmului de a transcende o experiență senzorială prin juxtapunerea imaginii, textului și sunetului. Vision nocturna/ Viziune nocturnă aprofundează o experiență personală traumatică, privind-o dintr-o perspectivă politică.

Mențiunea specială a juriului este acordată filmului Metamorfoza păsărilor, regizat de Catarina Vasconcelos, pentru sentimentul poetic atât de rar, imaginile care-ți taie răsuflarea și limbajul bogat, concentrarea melancolică și emoținală deopotrivă pe obiecte și subiecte și apropierea tandră de familie, de figura mamei în mod special.”

Filmele câștigătoare vor putea fi vizionate online, de luni 21 iunie până duminică 27 iunie.

Tot în cadrul galei s-a anunțat și premiul celei de-a patra ediții Civil Society Pitch.

Regizoarea Andreea Udrea a câștigat premiul celei de a 4-a ediții, în valoare de 4.000 de euro, cu proiectul „DeeaX”, dezvoltat cu organizația Identity Education.

Lumea se aștepta ca Deea să se îmbrace și să se comporte ca o fată, dar nu își dorea să facă asta. Totodată, nu se identifica nici drept băiat. I-a luat ani să găsească cuvintele potrivite pentru a-și descrie identitatea de gen. La vârsta de 32 de ani, Deea își face coming out-ul ca persoană non-binary agender. Mai mult, înființează un ONG pentru a face Timișoara un loc mai sigur pentru persoanele queer, dar și pentru sine.

„Deea X” este un portret intim care urmărește îndeaproape povestea lui Deea Rădulescu în timp ce încearcă să găsească un echilibru între activism, relații și propriul coming out.  

Premiul în valoare de 4.000 de euro este dat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, ediția a 4-a a Civil Society Pitch fiind finanțată ca parte a „Programului OWR de training și dezvoltare pentru tineri cineaști în domeniul documentarului”, cofinanțat de AFCN în cadrul sesiunii de finanțare a programelor culturale 2020-2021.

 

 

×
Subiecte în articol: One World Romania 14