x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cazul inginerului Ursu ajunge în cinema din 29 martie. Proiecție specială cu dezbatere pe 31 martie la Cluj

Cazul inginerului Ursu ajunge în cinema din 29 martie. Proiecție specială cu dezbatere pe 31 martie la Cluj

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Mar 2024   •   14:00
Cazul inginerului Ursu ajunge în cinema din 29 martie. Proiecție specială cu dezbatere pe 31 martie la Cluj

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securității după ce a denunțat decizia lui Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din '77. Regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, Cazul inginerului Ursu este un documentar zguduitor despre căutarea dreptății într-un sistem care i se opune și se va lansa în cinema din 29 martie.

Produs de Kolectiv Film, în co-producție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune, documentarul a avut deja o serie de proiecții speciale în cursul anului 2023, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului Român și Grădina cu Filme, precum și în cadrul unor Festivaluri de Film (TIFF Sibiu și Oradea, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov - FFIR, Fălticeni - Centenarul Monica Lovinescu) și în câteva orașe de pe traseul Caravanei TIFF. Majoritatea proiecțiilor speciale au fost însoțite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu și cei doi regizori, dar și alți invitați importanți (Germina Nagâț, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului în România - MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea - deputat în Parlamentul României, Ovidiu Șimonca - jurnalist).

 

Prima proiecție a documentarului a avut loc cu câteva zile înainte de anunțarea sentinței definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În ciuda cazului meticulos construit, inculpații au fost achitați definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate și recunoaștere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

 

„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea și forța lui Andrei, curajul lui de a-și risca viața de două ori făcând greva foamei pentru a forța autoritățile să nu-l mai obstrucționeze? Nu știu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranță unic, iar valoarea lui de model uman și reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, și cu atît mai necesară.”, a declarat Liviu Tofan.

 

Preț de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii. Din echipa de producție a filmului fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine, Alex Alexandru – sunet.

 

În cursul lunii aprilie vor fi organizate în țară o serie de proiecții speciale, urmate de un dialog direct între public și Andrei Ursu. Mai multe detalii despre acestea vor fi anunțate în curând. O primă astfel de proiecție, urmată de Q&A, va avea loc în primul weekend în care documentarul este în cinema, la Cluj - duminică, 31 martie, de la ora 18:00, la Cinema Arta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Cazul inginerului Ursu gheorghe ursu