x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cele mai bune filme ale anului 2009 difuzate în România

Cele mai bune filme ale anului 2009 difuzate în România

de Maria Sârbu    |    21 Ian 2010   •   00:00

Cinema Studio va găzdui mâine, de la ora 19:00, Gala Best Film Fest la care vor fi prezentate topurile anului 2009 ale producţiilor cinematografice difuzate în sălile de cinema din România. Clasamentul a fost alcătuit pe baza voturilor criticilor şi ale jurnaliştilor de specialitate de la noi. Filmele votate astfel vor rula, timp de o săptămâna, la Sudio.

La Gală vor fi acordate trofeele pentru:  Cel mai bun film lansat pe ecranele din România - Inglorious Basterds (distribuitor Ro Image); Cel mai bun film european - Gomorra (Independenţa Film); Cel mai bun film românesc - Poliţist, adjectiv (Independenţa Film); Cea mai bună actriţă într-un film românesc - Maria Dinulescu pentru rolul din Pescuit sportiv - (Hi Film); Cel mai bun actor într-un film românesc - Dragoş Bucur pentru rolul din Poliţist, adjectiv; Cel mai bun regizor român - Corneliu Porumboiu pentru filmul Poliţist, adjectiv şi Cel mai profitabil film care a rulat în România în 2009 - Epoca de gheaţă 3/Ice Age 3 - 6.858.621 de lei (1.633.000 de euro, 336.176 de spectatori) - distribuit de Odeon Cineplex.

Cu prilejul evenimentului de mâine seară, organizat de Asociaţia Film România şi www.videofil.ro, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al unor distribuitori de film, va avea loc o proiecţie specială a peliculei "Nuntă în Basarabia", regia Napoleon Helmis, care nu a fost deocamdată lansat pe marile ecrane. Filmul a obţinut Premiul special al juriului la Festivalul "Black Nights" din Tallinn, Estonia, desfăşurat în noiembrie-decembrie 2009.

Retrospectiva filmelor va începe mâine, prima peliculă programată fiind Gomorra (ora 11:00). În cele şapte zile, publicul va putea vedea sau revedea majoritatea lungmetrajelor intrate în topuri.

×
Subiecte în articol: film