Sunt mulţi cei care regretă cinematografele de altădată, subliniind că nu vor mai avea parte niciodată de acea emoţie care făcea din mersul la cinema un eveniment aparte. Acele trăiri devin posibile, încet-încet, sau chiar repede în ziua de azi.
Oricât de mult am regreta farmecul de altădată al seminţelor aruncate sub scaunele jerpelite ale cinematografului, iată că acea stare „magică” a căpătat alte conotaţii, deoarece, nu-i aşa, acum vorbim despre progres, despre 3D şi despre noi provocări în ceea ce priveşte cinematografele din România.
„După Revoluţie, interesul pentru film a scăzut, ajungând ca în 2000 încasările din bilete să fie la 10% faţă de anul 1989. Începând cu 2005, prin apariţia sălilor multiplex, s-a simţit o revigorare a interesului cinefililor faţă de film”, spune Marius Iuraşcu, director general al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”. Tocmai această revigorare a condus la iniţierea unui concept: conceptul de Caffe Cinema 3D, marcă înregistrată a „RomâniaFilm”. Astfel, în decembrie anul trecut, sala mică a Cinematografului Patria din Bucureşti s-a transformat în prima sală de cinema-cafenea 3D din România (salon select de 50 de locuri, dotat cu aer condiţionat, bar, canapele şi bineînţeles echipament 3D).
Pentru toţi
„De fapt, este vorba despre o dublă campanile: de modernizare a sălilor de cinema aflate sub tutela RADEF şi de implementare a conceptului cafenelelor 3D în holurile acestor cinematografe. Salile Caffe Cinema 3D vor găzdui evenimente de înaltă ţinută artistică, premiere cinematografice, conferinţe de presă, spectacole de stand-up comedy ş.a. Deviza acestor săli este: «Relaxant ca la tine acasă!». Conceptul va fi implementat în cel puţin alte 20 de cinematografe din ţară în decursul anului 2011. O sală de genul Caffe Cinema 3D se realizează în holurile sălilor de cinematograf, investiţiile fiind minore, pentru că aparatura DLP 3D Bluray este ieftină, iar costurile de operare sunt aproape insignifiante faţă de o sală clasică. Trebuie să vă precizez că pe 1 martie am deschis Caffe Cinema 3D la Calăraşi, pe 8 martie deschidem la Ploieşti, şi până la sfârşitul anului 2011 vom mai deschide la Bistriţa, Alba Iulia, Buzău, Botoşani, Brăila, Craiova, Tg. Jiu, Deva, Hunedoara, Tg. Mureş, Piatra-Neamţ, Sibiu, Vaslui şi Constanţa”, precizează Marius Iuraşcu.
„Toate aceste Caffe Cinema 3D, cu excepţia celor din Bucureşti şi Constanţa, se vor deschide în oraşele în care nu există mall cu multiplex, adică acolo unde oferta adresată cinefilului dornic de film de calitate nu ajunge prin nici un mijloc. De ce toate acestea? Deoarece RADEF îşi propune o repoziţionare clară faţă de cerinţele pieţei. „Vreau să vă relatez un moment emoţionant, şi anume premiera filmului «2012», care a intrat în aceeaşi secundă şi la multiplex-uri, şi la noi, la Patria. La ora 20:00 am ajuns şi eu la Patria şi, instantaneu, mi-au dat lacrimile văzând coada la casa de bilete, exact ca înainte de Revoluţie. Salariaţii de la RADEF erau, în mare parte, prezenţi la Patria şi priveau consternaţi coada la bilete. Nu le venea să creadă... Să zicem că eu îmi permit să merg la mall, la multiplex, să văd o premieră de interes major.
Pentru asta, cumpăr biletul cu 25 de lei, mai iau o răcoritoare şi popcorn şi uite cum am plătit 50 de lei. Credeţi că tot românul îşi permite să plătească 50 de lei ca să vadă un film? Tocmai de aceea voi face tot ce-mi va sta în putinţă ca pensionarii, copiii până în 14 ani şi persoanele cu handicap să poată intra gratis la film în sălile RomaniaFilm, iar studenţii să aibă reducere 50%. Cred că aceasta este menirea regiei: să permită tuturor accesul la film.”
Aventura
După inaugurarea cafenelei din incinta Cinematografului Patria din Bucureşti, adevărata provocare a constituit-o Cinematograful Republica din Cluj, relansat pe 27 februarie, cu numele „Sala Florin Piersic”.
„A fost, într-adevăr, o aventură incredibilă. Când am iniţiat reabilitarea Cinematografului Republica şi transformarea acestuia în sala Florin Piersic am realizat că nu trebuie neapărat să ne moară valorile naţionale ca să le putem aduce mulţumirea şi recunoaşterea meritelor. Florin a crezut la început că este doar o «gargară» şi a glumit, spunând că doar asta nu i s-a mai întâmplat în viaţă, să fie şi cinematograf. Ulterior, a înţeles ce dorim să facem... Sala Florin Piersic din Cluj este unică în România şi, potrivit unui studiu aprofundat, în Europa de Est mai sunt doar vreo trei săli atât de performante: una la Praga, una la Moscova şi una la Kiev. Interesant este în această aventură termenul scurt în care a fost realizată: în doar 35 de zile! şi cred că aţi văzut cum arată această sală. Pe viitor, toate cinematogafele din ţară vor purta nume de mari artişti!”, afirmă Marius Iuraşcu.
„Cred că principalii beneficiari ai modernizarii sălilor RADEF RomâniaFilm sunt producătorii de film din România, care produc filme de calitate, iau premii internaţionale pe bandă rulantă şi nu se pot mândri că filmul lor se vede şi se aude perfect în sălile de cinema. Eu cred că ne merităm locul pe harta internaţională a filmului.”
Aşadar, cei care visează la un cinematograf... ca-n filme nu sunt departe de realitate!