x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cluj, capitala filmului: Sophia Loren urcă pe scena TIFF

Cluj, capitala filmului: Sophia Loren urcă pe scena TIFF

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2016   •   11:00
Cluj, capitala filmului: Sophia Loren urcă pe scena TIFF
Sursa foto: Foto: Diana Scarlat

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a atins un nou record: sold out la aproape toate proiecțiile din acest an. Ediția aniversară, de 15 ani, care a debutat pe 27 mai și se va încheia duminică, pe 5 iunie, o are ca invitată specială pe actrița Sophia Loren, care a ajuns aseară la Cluj, pentru a primi un premiu. Festivalul de Film aduce anual peste 7,5 milioane de euro Clujului și un imens capital de imagine.

Timp de zece zile, Clujul a devenit atracția principală pentru cinefilii din întreaga lume. Anul acesta s-au atins noi recorduri, în special în privința numărului de spectatori, care au stat la cozi imense pentru a intra la film și de multe ori nu au mai reușit să cumpere bilete. Ediția aniversară de 15 ani a festivalului este un succes total, sold out, chiar dacă vremea nu a fost chiar prietenoasă.

„Știu oameni care au venit din București și au rugat prietenii să le ia bilete cu două zile înainte, pentru că le era teamă că nu vor mai găsi. Chiar și la cinematografele din cartier au fost sălile pline”, explică regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul festivalului de la Cluj.

Actriţa topmodel Mădălina Ghenea îi va înmâna Premiul pentru întreaga carieră actriţei italiene Sophia Loren, la gala de închidere a festivalului, de mâine seară, la Teatrul Naţional din Cluj.

„Este o idee pe care am avut-o de la început, de la a doua ediție, pentru că are o personalitate care depășește epocile și modele. Ea este printre puținii actori a căror faimă transcede generațiile. Am mai lansat trei invitații de atunci, dar anul acesta a acceptat. Va fi prezentă la proiecția filmului ei, Căsătorie în stil italian, și la gala de închidere, sâmbătă seara, când premiul îi va fi înmânat de Mădălina Ghenea. E o ocazie ca publicul cinefil să o cunoască pe Mădălina altfel decât prin ceea ce s-a scris în tabloide”, mai spune Tudor Giurgiu.

 

Noi recorduri

Dacă anul trecut s-au vândut la festival 73.000 de bilete și s-a estimat prezența a circa 110.000 de participanți, incluzând toate evenimentele gratuite, masterclass-urile, workshop-urile, lansările, expozițiile, concertele și petrecerile, anul acesta s-au depășit deja 80.000 de bilete vândute, stabilindu-se astfel un nou record. La evenimentele din cadrul festivalului au participat peste 1.200 de profesioniști din lumea filmului și invitați din 60 de țări.

Foto: Diana Scarlat

„Bugetul nostru de cazări și de transport a explodat. Cred că este cu peste 50% mai mare decât anul trecut. Au venit oameni din toată Europa care au auzit de festival. Faima TIFF i-a adus aici”, mai spune regizorul.

TIFF 2016 înseamnă 260 de filme de lungmetraj, fiecare proiectat de trei sau de patru ori, adică peste 1.000 de proiecții. Aplicația pentru telefonul mobil s-a dovedit foarte eficientă.

„Anul acesta am avut bugetul cel mai mare, de 1.800.000 de euro. Primăria a ajutat și de data asta foarte mult, a avut o contribuție de circa 500.000 de lei, dar am avut un an cu o participare foarte importantă a sponsorilor. Dimensiunea aceasta ne-a permis să facem multe lucruri în premieră. Am lansat noi concepte de eveniment, de exemplu culinary cinema – să vezi un film inspirat de tema gastronomiei, apoi să vină un chef și să-ți pună în farfurie exact ce-ai văzut în film este extraordinar. Cred că oamenii așteaptă experiența, așteaptă să fie provocați, să fie mult mai mult decât a te duce într-o sală de cinema”, mai spune Tudor Giurgiu.

Foto: Diana Scarlat

"TIFF a reușit să provoace spectatorii să consume film nu la ei, în confortul canapelei, ci în comunitate, unde simți râsetele sau respirația celui de lângă tine, o experiență în aer, unde poți să stai pe iarbă sau la o terasă și să combini vizionarea cu socializarea, cu experiența culinară sau cu un concert live" Tudor Giurgiu

"Primăria a înțeles că trebuie să investească în săli și suntem poate singurul oraș din țară în care sălile de cinema și-au păstrat destinația. Recent au terminat lucrările de renovare a unei săli din cartierul Mănăștur" - Tudor Giurgiu

Actriţa Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Foto: Diana Scarlat

Biletele costă, în medie, între 8 și 10 lei de persoană, dar sunt și proiecții gratuite. Întregul oraș se transformă în spațiu pentru proiecții de film. 

Un nou concept de eveniment: culinary cinema. Tema filmului se transformă în realitate, iar spectatorii au o experiență interactivă cu pelicula pe care o vizionează.

×
Subiecte în articol: sophia loren tiff cluj filme cinema