x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Copilul etern şi datoria cinematografului

Copilul etern şi datoria cinematografului

de Maria Sârbu    |    13 Aug 2012   •   18:05
Copilul etern şi datoria cinematografului

Festivalul International de Film pentru Copii si Tineret de la Piatra-Neamt, incheiat duminica prin decernarea premiilor, nu este doar un eveniment la care sa fie proiectate filme pentru public. Si la editia din acest an, ca si la cea din 2011, cand acest festival s-a reluat dupa doua decenii, s-au pus in discutie diverse teme legate de cinemaul pentru copii si tineret, cinema care la ora actuala lipseste aproape cu desavarsire in Romania.

In afara de conversatiile in particular dintre specialistii invitati la festival si organizatori, a avut loc in ultima zi un simpozion la care au venit cadre didactice din Piatra-Neamt, au venit responsabili cu Educatia si Cultura din oras si din judet. Cel invitat sa modereze discutia cu tema "Copilul etern si imaginarul cinematografic" a fost nimeni altul decat eruditul profesor universitar doctor, de la UNATC, Titus Vijeu. Domnia sa a invitat pentru scurte expuneri asupra temei anuntate pe cativa buni cunoscatori ai fenomenului cinematografic atat din Romania, cat si din lume: criticii Magda Mihailescu si Calin Stanculescu, regizorul si conferentiarul universitar doctor Doru Nitescu, producatorul Vladimir Marin. Ei au coborat de la inaltimea vietii lor in lumea copilariei, in lumea in care am trait absolut cu totii, si au incercat sa faca "portretul robot al copilului etern". Au "calatorit" pe urmele unor mari cineasti din lume, magicieni ai cinemaului mondial, care "isi fabricau amintiri" in filmele lor, unul dintre ei fiind Federico Fellini. S-a vorbit despre "cinematograful prin ochii copilului", despre "lovitura data de tranzitie", despre "desfiintarea salilor de cinema". Totodata s-a mentionat ca astazi spectacolul de cinema este la fel de contagios, numai ca profilul copilariei s-a schimbat, perceptia copiilor de astazi e alta. De acest lucru trebuie tinut cont atunci cand copilul este adus la cinematograf.

"Unde este un alt Gopo, unde este o alta Elisabeta Bostan? Unde sunt cineastii care sa faca azi filme pentru copii si cu copii?", se intreba cu voce tare Magda Mihailescu.

La Festivalul "Punguta cu doi bani" au fost in competitie lungmetraje foarte bune, dar din alte tari.

Premiile festivalului au fost acordate de un juriu format din: actorul din Marea Britanie Mike Gordon, criticii Magda Mihailescu si Calin Stanculescu, regizorul Doru Nitescu, precum si reprezentanti din randul intelectualitatii din Piatra-Neamt – Ana Monda, Maria Lupu si Adrian Alui Gheorghe. Marele Premiu a revenit minunatei pelicule norvegiene "Twigson", regia Asleik Engmark. Premiul special al juriului a fost acordat peliculei "Sebbe", regia Babak Najafi (Suedia – Finlanda). Premiul pentru interpretare masculina a plecat in Ungaria, revenindu-i pustiului Ungvár Ádám, pentru rolul Watson din "In numele lui Sherlock Holmes". Juriul a acordat Premiul pentru interpretare feminina ex-aequo: Elif Bülbül, pentru rolul Ayse din "Mommo" (Turcia) si Dorota Dedková, pentru rolul Terezka din "Who is Affraid of the Wolf" (Cehia). Premiul pentru cea mai buna animatie a fost dat realizatorilor peliculei "Mullewapp – Friends Forever", regia Tony Loeser si Jesper Moller (Germania), iar Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj l-a castigat productia "Tenis", regia Vladimir Dembinski (Romania).

Nu se putea la acest festival fara un juriu al copiilor. Deci Juriul Junior a acordat Marele Premiu al Festivalului "Punguta cu doi bani", ex-aequo, filmelor "In numele lui Sherlock Holmes", regia Bernáth Zsolt (Ungaria), si "Zoomerne", regia Christian E. Christiansen (Danemarca).

Nu a fost usor pentru echipa acestui festival, in conditiile actuale, sa organizeze festivalul in lipsa unei sali bine dotate, la zi, in lipsa banilor necesari pentru un eveniment cultural care are menirea de a educa. Totusi Ioan Cucoara, directorul festivalului, care ii are in echipa pe alti oameni cu suflet de copil – Doru Spiridonescu, Ioan Murariu, pe minunata Draga Olteanu Matei –, a adus cinemaul mai aproape de copiii, de adolescentii si chiar de adultii din Piatra-Neamt. S-au organizat proiectii atat in sala de cinema (asa veche cum este), dar si in aer liber (in Curtea Domneasca) si in unele locuri pentru copii cu anumite probleme.

Ioan Cucoara spunea pentru Jurnalul National ca aceasta editie a fost o lectie aspra pentru el. "E o reflectie a vremurilor. Doamna Elisabeta Bostan (mentorul acestui festival – n.r.) spunea ca si circul face parte din viata noastra. E ingrozitor de adevarat. Nu ne putem baza pe guvernanti, ci pe oamenii de afaceri. Daca oamenii de afaceri nu vor investi in actul de cultura, urmasii lor isi vor cauta de munca peste hotare, in tarile din Occident. M-a bucurat prezenta parintilor alaturi de copii in acest festival, iar calitatea filmelor straine din concurs este o palma data Romaniei", a afirmat directorul Cucoara.

×