x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film DaKINO, cu iz de primăvară întârziată

DaKINO, cu iz de primăvară întârziată

de Maria Sârbu    |    03 Apr 2013   •   18:54
DaKINO, cu iz de primăvară întârziată
Primul festival de film din România postdecembristă s-a deschis miercuri seara, pentru a 22-a oară 
Festivalul Internaţional de Film DaKINO se identifică cu numele Dan Chişu. Spun acest lucru, deşi multă lume ştie, dar aş vrea să afle şi noile generaţii de cinefili. Îmi amintesc de multe ediţii desfăşurate la Palatul Copiilor, când alergam pentru a găsi un loc în sală, mai ales la “surprizele” pregătite de Dan Chişu. Şi eram avidă după producţiile aduse din străinătate de acest nonconformist, care a ştiut cum să adune oameni în jurul său pentru a face echipe. DaKINO se ţinea an de an când toamna se îngâna cu iarna, indiferent de greutăţile întâmpinate. Şi de câte ori, în prima zi a festivalului, l-am auzit pe Dan Chişu spunând că e ultima oară când mai organizează DaKINO! Iar anul următor mergea mai departe şi repeta spusele. Sincer, îmi plăcea să-i aud această tângă de fiecare dată, căci suna ca o asigurare a ediţiei viitoare. Festivalul s-a mutat apoi în Centrul Bucureştiului.
Ediţia de anul trecut nu s-a mai ţinut, aşa cum ne obişnuisem: când toamna pleca, iar iarna încă nu venea (îmi amintesc o ediţie când Chişu se ruga Cerului să ningă şi să fie ger; nu s-a întâmplat şi a trebuit să comande blocuri de gheaţă pentru un eveniment din cadrul festivalului).

Dar DaKINO nu poate muri. Ediţia a XXII-a a început miercuri, 3 aprilie. Festivalul lui Chişu are “iz de primăvară”, chiar dacă în Bucureştiul nostru abia de pocnesc mugurii copacilor. DaKINO 22 este organizat de Primăria Sectorului 3, împreună cu Fundaţia DaKINO şi Asociaţia FAMart.

Până duminică inclusiv vor fi proiectate, la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român, atât filmele din competiţie (35 de producţii de scurt metraj din 14 ţări, opt fiind din România), cât şi filme în OFF (lungmetraje şi scurtmetraje româneşti). La conferinţa de presă de miercuri, de la Casa Artelor, s-au auzit încurajări şi promisiuni, din partea “gazdelor” acestei de curând înfiinţate instituţii culturale, şi anume că DaKINO va avea oricând aici un adăpost (Sala are 200 de locuri).

Selecţia scurtmetrajelor din competiţie aparţine criticului Irina-Margareta Nistor. Din juriu fac parte regizorul Laurenţiu Damian (preşedinte), regizorul şi producătorul Monica Lăzurean-Gorgan, actriţa Ada Condeescu, producătorul american Christopher Landry şi regizorul francez Slony Sow.

Pentru deschiderea oficială de miercuri seara a fost selectat filmul “A Late Quartet”, regizat de Yaron Zilberman (avanpremieră în România, potrivit organizatorilor), programat la Grand Cinema Digiplex. În această producţie americană din 2012, în care este vorba despre un “renumit cvartet newyorkez” care repetă cu prilejul marcării împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea formaţiei, dar în acelaşi timp se destramă, joacă actorii Christopher Walken (foto), Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Mark Ivanir ş.a.

Închiderea DaKINO 22 se va face, la Casa Artelor, cu un alt film american prezentat în avanpremieră în România: “Tărâmul visurilor” (2012), în regia lui Benh Zeitlin. Printre lungmetrajele din secţiunea OFF proiectate în festival se numără “Şi caii sunt verzi pe pereţi”, în regia lui Dan Chişu.

Există la DaKINO 22 o noutate, foarte frumoasă, de altfel: inaugurarea secţiunii DaKIDS, care va cuprinde filme, work-shop-uri şi ateliere interactive, toate dedicate copiilor.

×
Subiecte în articol: dakino