x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film De acum înainte, Viorica Bucur ne va lipsi

De acum înainte, Viorica Bucur ne va lipsi

de Maria Sârbu    |    23 Aug 2011   •   21:00
De acum înainte,  Viorica Bucur ne va lipsi

Decesul celei care a fost criticul de film Viorica Bucur a uimit lumea cinematografului de la noi. Numele ei a fost asociat, timp de 15 ani, inainte de 1989, cu 'Gala desenului animat' de la tv, care aducea in fata micului ecran ge­neratii de copii si de maturi – iubitori ai genului.

A murit pe neasteptate, socandu-i pe multi colegi de breasla, pe fostii ei studenti, pe actualii studenti. Avea 65 de ani: 'era intruchiparea desenelor animate pentru noi toti'; '... facea oamenii fericiti'; '... a fost un om tonic, discret, deschis la minte' – sunt doar cateva dintre aprecie­rile unor cri­tici de cinema, care au cunoscut-o foarte bine pe Vio­ri­ca Bucur. 'Lucrurile s-au pe­tre­cut precipitat si noi nu ne-am gandit ca asa ceva i se poate intampla unui om in toata pute­rea', spunea criticul Cristina Corciovescu la aflarea tristei vesti.

Pentru multi, multi copii, ea a fost 'mama desenelor animate' sau 'mama lui Donald'. Dar Viorica Bucur a facut la televiziune si alte emisiuni minunate, a scris nenumarate cronici in presa culturala. Viorica Bucur a fost un profesor indragit de studentii de la Facultatea de film. O vedeai pe la diverse evenimente cinematografice cu studentii dupa ea, aidoma unei 'closti cu pui'. Avea grija de ei, era nedespartita de ei.

Viorica Bucur lasa un gol in peisajul cinematografic si in pedagogia artistica.

Astazi, cand va fi petrecuta pe ultimul drum si isi va gasi lacas vesnic in cimitirul Manastirii Cernica, TVR 1 si TVR Cultural vor redifuza o editie Garantat 100% cu participarea Vioricai Bucur – ora 17:00. Ea fu­sese, alaturi de criticul Irina Margareta Nistor, invitata lui Catalin Stefanescu, emisiune difuzata in premiera la 10 aprilie 2011, la TVR 1. 'A fost o editie cu doua doamne vorbarete, cu aplomb, si un Catalin Stefanescu foarte «ascultator» (in sensul ca moderatorul le-a dat cuvantul doamnelor si a ascultat in foarte mare liniste povestile lor!)', isi aminteste Silvia Ghiata, producatoarea emisiunii Garantat 100%.

De acum inainte, Viorica Bucur ne va lipsi...

×
Subiecte în articol: film deces inmormăntare viorica bucur