x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Doi tâmpiţi şi o comedie biblică

Doi tâmpiţi şi o comedie biblică

de Sebastian S. Eduard    |    11 Oct 2009   •   00:00
Doi tâmpiţi şi o comedie biblică

Comedie biblică în stilul caracteristic lui Judd Appatow. Doi pierde-vară hălăduiesc în vremurile imemoriale ale Vechiului Testament şi interacţionează, în stilul propriu, cu evenimentele... "Anul unu" intră în cinematografe.

La început, nu era nimic. Apoi, lui Harold Ramis i-a venit o idee. "M-am gândit că, în materie de comedie, mie îmi plac două piese", spune scriitorul, regizorul şi producătorul filmului. "Una este Two-Thousand-Year-Old Man de Mel Brooks şi cealaltă o improvizaţie pe care am pus-o în scenă acum 35 de ani, cu John Belushi şi Bill Murray. Bill îl interpreta pe omul de Cromagnon ca pe un om din zilele noastre, iar John îl interpreta pe omul de Neanderthal ca pe un idiot. Pentru filmul acesta îmi venise ideea originală de a plasa un om modern într-un context primitiv."

Şi astfel s-a născut şi ideea filmului "Anul unu". Citând propriile lui cuvinte: "Doi prostănaci, vânători şi culegători de fructe din Paleolitic, Zed şi Oh, sunt alungaţi din Grădina Paradisului şi încep să vadă şi să înţeleagă ce este viaţa".

5279-103448-yearone749320l.jpgCel care începe această odisee nu e nimeni altul decât Jack Black. "Zed ducea o viaţă simplă în mijlocul tribului său primitiv, vânând şi culegând roadele pământului", spune el, "dar se întreba totodată dacă viaţa mai poate însemna şi altceva decât vânătoare, cules de poame şi odihnă".

Cel care-l însoţeşte pe Zed în prima călătorie a cunoaşterii din istorie este Oh, interpretat de Michael Cera. În timp ce Zed este motorul agresiv în această căutare, Oh este târât cu de-a sila în necunoscut, în ciuda protestelor şi ţipetelor lui. "L-am denumit pe acest personaj «Oh» pentru că el reacţionează foarte vocal la toate elementele care-i primejduiesc fiinţa, iar de-a lungul filmului va avea destule de suferit", chicoteşte regizorul.

×
Subiecte în articol: film