x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Dream Fest” continuă. Are şi “naş”, pe Claudio Gubitosi!

“Dream Fest” continuă. Are şi “naş”, pe Claudio Gubitosi!

de Dana Andronie    |    30 Mai 2012   •   17:57
“Dream Fest” continuă. Are şi “naş”, pe Claudio Gubitosi!

Anul trecut, regizorul Cornel Diaconu a avut ambitia sa organizeze, la Slatina, un festival international de film pentru copii - “Dream Fest'. A reusit sa duca la bun sfarsit prima editie, la care a fost invitat si Claudio Gubitosi, directorul si fondatorul celui mai important festival de film pentru copii din lume - “Giffoni Film Festival'.

Cornel Diaconu si Claudio Gubitosi s-au inteles atat de bine, incat italianul a primit sa fie “nasul' festivalului. Gubitosi s-a asigurat mai intai ca nu-i doar o gluma, dupa care si-a luat rolul in serios. A cules informatii despre Slatina si a descoperit ca este "orasul aluminului". Atunci a venit cu propunerea ca la editia viitoare a Festivalului Giffoni copiii slatineni sa aiba sarcina de a strange, in timpul evenimentului, 800 de cutii de Coca-Cola. De ce 800, si nu 1.000? Pentru ca din 800 de doze de aluminiu se poate fabrica, chiar la Slatina, o bicicleta. Sau, in acest caz, o recicleta (ca doar e o bicicleta ecologica).

Claudio Gubitosi este un om foarte hotarat sa obtina exact ceea ce isi propune, altfel nu ar fi reusit sa aduca, in ultimii 10 ani, cu Giffoni Film Festival un profit comunitatii in valoare de 26 de milioane de euro. Daca in urma cu trei decenii, cand nu se organiza festivalul de film pentru copii, nu exista in Giffoni nici un hotel, astazi sunt peste 60 si 34 de restaurante... Peste 160.000 de oameni din intreaga lume vin la Giffoni cu ocazia festivalului. Participa 52 de natiuni si se aleg 100 de filme din 1.600. Directorul Gubitosi a obtinut 31 de milioane de euro din fonduri europene, iar Giffoni va deveni, pana in 2015, "Orasul Creatiei". Toate cladirile vor fi in forma de camera de filmare, scarile vor arata ca rolele de film, se vor construi centre culturale pentru fiecare domeniu cinematografic (imagine, regie, actorie etc). In fiecare an se asteapta ca peste 500 de studenti din lume sa vina la Giffoni sa invete arta cinematografica. Ce poate face un festival dintr-un oras! Ce-ar fi daca “Dream Fest' ar schimba putin (mai mult) Slatina? De ce nu? Il are ca “nas' pe Claudio Gubitosi, Cornel Diaconu se ocupa de organizare, impreuna cu echipa sa (Aldaco Film si Prom Art Creative), iar primaria sprijina cu interes cea de-a doua editie “Drem Fest', care va incepe pe 20 iunie si are termen de valabilitate pana pe 24 iunie. Asa cum Giffoni s-a transformat, datorita festivalului de film, dintr-o mica comuna intr-un important centru cultural mondial, putem crede ca Slatina poate deveni Capitala Europeana a Copilariei.
Succesul deosebit de care s-a bucurat Dream Fest la prima editie este un motiv in plus ca festivalul sa creasca in voie. Plecand de la premiza ca cele mai multe si cele mai reusite filme pentru copii au avut la baza o carte sau teme consacrate in literatura, organizatorii nu mai concep acest festival fara literatura pentru copii. Ca atare, “Dream Fest' se va realiza in colaborare cu IBBY Romania, “The International Board on Books for Young People' si va beneficia de atentia si de sprijinul asociatiilor profesionale ale scriitorilor.

Festivalul va avea si Juriul Copiilor, format din 200 de copii din Romania, Serbia, Ucraina, Moldova, Italia si Polonia.

Philip, la cei 10 ani, micul artist din Timisoara (fiind rock-er de cand se stie), a fost invitat sa faca si el parte din Juriul Copiilor. Va si concerta pe scena mare care va trona in celebra piata cu fantani din oras, va anima concursurile de scenarii, de personaje sau de afise cinematografice, la care sunt invitati toti copiii din Slatina, alaturi de delegatiile participante din fiecare zona istorica a Romaniei si din tarile Ucraina, Serbia, Spania, Turcia, Italia.

Philip si-a castigat dreptul de a lua parte la “Dream Fest', dovedind ca se poate discuta cu el oricand despre (aproape) orice subiect. De altfel, el are foare multe de obiectat politicienilor care nu inteleg ca “si copiii sunt niste oameni mai mici, cu drepturi, pareri, idei uneori de luat in seama'. Daca il starnesti, iti spune ca infrastructura e mai mult decat necesara pentru ca “drumurile cu gropi ii fac pe adulti nervosi si ei isi varsa nervii pe copiii aflati la indemana'.

×