x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Duminică, gala Globurilor de Aur dă startul marilor premii la Hollywood

Duminică, gala Globurilor de Aur dă startul marilor premii la Hollywood

13 Ian 2011   •   17:35

Criticată de industria cinematografică de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, deoarece câştigătorii sunt decişi de un juriu format din doar 81 de reprezentanţi, faţă de cei 5.755 de membri cu drept de vot ai Academiei de film americane, ce decernează Oscarurile, gala Globurilor de Aur constituie un eveniment important la Hollywood.

Anul acesta, favoritul este lungmetrajul "The King's Speech", de Tom Hooper, care a obţinut şapte nominalizări, printre care cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun scenariu, informează AFP, preluată de Mediafax. Filmul, produs de fraţii Weinstein, care au făcut din compania Miramax un client fidel la Oscaruri şi Globurile de Aur, spune povestea lui George al VI-lea al Angliei (Colin Firth), care îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război, cu ajutorul unui terapeut care practică metode mai puţin ortodoxe.

Dar filmul nu va avea o sarcină uşoară, concurând cu pelicule precum "Începutul/ Inception", de Christopher Nolan, "Reţeaua de socializare/ The Social Network", de David Fincher, "The Fighter", de David O. Russell, şi "Black Swan", de Darren Aronofsky, toate candidate la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor". Artiştii nominalizaţi la Globul de Aur aduc strălucirea pe covorul roşu, printre ei numărându-se Nicole Kidman, Natalie Portman, Annette Bening, Anne Hathaway, Angelina Jolie, Julianne Moore, Helena Bonham Carter, Colin Firth, Mark Wahlberg, Johnny Depp, Jake Gyllenhaal, Kevin Spacey, Michael Douglas şi Christian Bale.

AFP apreciază că şi Franţa are şanse la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", cu "Concertul" de Radu Mihăileanu. Filmul semnat de regizorul de origine română concurează, printre altele, cu "Biutiful" de Alejandro González Iñárritu.

Decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association/ HFPA), premiile Globul de Aur nu anticipează neapărat câştigătorii galei premiilor Oscar, dar pot, totuşi, să fixeze anumite jaloane pe drumul către râvnitele distincţii acordate de Academia de film americană. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 25 ianuarie, iar gala premiilor Academiei de film americane va avea loc pe 27 februarie.

×
Subiecte în articol: film globurile de aur