x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Explozie de filme în inima Transilvaniei

Explozie de filme în inima Transilvaniei

de Maria Sârbu    |    27 Mai 2010   •   00:00
Explozie de filme în inima Transilvaniei

Ar trebui să-i invidiem pe cinefilii clujeni, pentru că au norocul să vadă, timp de zece zile, filme de artă, filme de diferite genuri, care să mulţumească atât elita oraşului, cât şi publicul larg. Sunt aduse, în primul rând, producţii cinematografice care nu ajung pe marile ecrane de la noi. acest fapt se datorează Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se deschide mâine.

Organizat de nouă ani la rând la Cluj-Napoca de o echipă unitară şi profesionistă, festivalul pune în valoare această veche capitală istorică a Transilvaniei, cu întreaga ei civilizaţie. S-a format un public de festival, dar s-a creat aici şi o sărbătoare a celei de-a şaptea arte, la care lumea vine fie din respect pentru cultură, fie pentru a savura ceea ce e de calitate sau distractiv. Aşa cum scriam în Jurnalul Naţional de ieri, actuala ediţie TIFF bate recordul la numărul de filme programate: 203 lungmetraje şi 37 de scurtmetraje, din 47 de ţări.

Acestea vor putea fi văzute în 14 spaţii. Evident, sunt sălile de cinema, dar şi spaţii în aer liber, precum curtea Universităţii Babeş-Bolyai, curtea Muzeului de Artă. Vor fi proiecţii şi într-o cafenea, într-o galerie de artă, într-o sală de curs de la Universitate, dar şi proiecţii în regim "drive-in", într-o mare parcare din oraş. Un loc nou pentru evenimente cinematografice este Piaţa Unirii, aici urmând să aibă loc deschiderea oficială a festivalului, cu cel mai recent film al cineastului Fatih Akin - "Soul Kitchen", comedie răsplătită cu Premiul special al juriului la Festivalul de la Veneţia, ediţia 2009.

În competiţia oficială au fost incluse 12 filme, dintre care două sunt româneşti: "Felicia înainte de toate", în regia lui Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, şi "Medalia de onoare" de Călin Netzer. Aceştia vor concura cu autorii celorlalte producţii din Belgia, Franţa, Spania, Polonia, Irlanda, Suedia, Serbia, Thailanda, Danemarca şi Olanda.

Din juriul competiţiei fac parte Christine Dollhofer - fondatoarea şi directorul festivalului Crossing Europe de la Linz, Martin Blaney - jurnalist la publicaţia Screen International, Monica Bârlădeanu - actriţă, Ineke Smits - regizoare şi Barmak Akram - regizor, câştigătorul Premiului de regie la TIFF 2009 cu producţia "Copilul din Kabul".

Ei vor selecta filmele care să merite Trofeul Transilvania (10.000 de euro), Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru imagine, Premiul pentru cea mai bună interpretare şi Premiul Special al juriului. La acestea se vor adăuga alte distincţii, printre care Premiul FIPRESCI, dat de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film, Premiul de excelenţă, Premiul pentru întreaga carieră (unei personalităţi din România şi unei personalităţi europene), Premiul la secţiunea Zilele Filmului Românesc (pentru lungmetraj şi scurtmetraj).

Pe lângă secţiunile deja tradiţionale, organizatorii TIFF au inclus altele noi, programul fiind structurat astfel: Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, 3x3, Ce se întâmplă, documentarule?, Focus, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară plus trei noi secţiuni tematice - Less is more, Profesiune: actriţă şi Terapii Extreme.

O atenţie mare este acordată, ca şi la alte ediţii, producţiei autohtone. În cadrul Zilelor Filmului Românesc, clujenii şi oaspeţii TIFF-ului vor putea vedea 16 lungmetraje şi 19 scurtmetraje. Dintre invitaţii de marcă din ţară vor fi la Cluj-Napoca actorul Victor Rebengiuc, protagonistul filmului "Medalia de onoare", Dorina Lazăr, căreia îi va fi decernat Premiul pentru întreaga carieră, Anamaria Marinca, protagonista filmului olandez "The Aviatrix of Kazbek", prezentat în premieră absolută în România la TIFF 2010. Deşi i se acordă Premiul de excelenţă, Liviu Ciulei nu poate merge la festival. El va fi omagiat în secţiunea 3x3, fiind programate trei filme pe care le-a regizat: "Erupţia", "Valurile Dunării" şi "Pădurea spânzuraţilor". Numărul invitaţilor, din ţară şi străinătate, depăşeşte 400.

Printre numeroasele evenimente, de remarcat întâlnirea între scriitori, regizori şi producători din România, cu genericul "Filmul întâlneşte Literatura", având ca temă de discuţie situaţia ecranizărilor la ora actuală.

×
Subiecte în articol: film tiff