În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei.
Cu o tematică generoasă, „La intersecţia culturilor”, festivalul prezintă publicului nantez cele mai importante producţii cinematografice româneşti ale anului 2022: “R.M.N.” de Cristian Mungiu și “Radio Metronom” de Alexandru Belc (Un Certain Regard în 2022), dar și "Miracol" de Bogdan Apetrii. Programul festivalului afişează opt lungmetraje, trei scurtmetraje, o sesiune de inițiere în limba română prin cinema, pentru copii, două masterclass cu actrița Orsolya Moldovan ("R.M.N."), realizatoarea Eva Pervolovici ("Delta București") și cineastul franco-român Horea Lapteș.
Cele opt lungmetraje alese sunt exemple reușite ale diversității culturale din România şi ale excelenţei cinematografiei româneşti contemporane. Selecția festivalului cuprinde și o serie de producții ale studenților Universității naționale de artă teatrală și cinema din București, ca și trei scurtmetraje realizate de regizori români contemporani : Bogdan Naumovici, Bogdan Muresanu, Constantin Popescu.
Experienţa culturală imersivă “Macaz/Ma case” din 30 martie de la Pol’n este, cu siguranţă, evenimentul inedit şi cel mai misterios al festivalului, urmat de difuzarea a trei scurtmetraje, o degustare de specialităţi româneşti şi o expoziţie de fotografie. Seara se va termina electrizant cu un Djset.
Anul acesta, Festivalul de film românesc de la Nantes invită publicul în şase locaţii importante ale metropolei : Le Cinématohgraphe, EuropaNantes, Pol-N, Muzeul de istorie natutrală din Nantes, cinematograful Bonne Garde şi şcoala Cinécréatis.