Mai multe pelicule care vor concura la cea de a 66 a ediţie a Festivalului de film de la Veneţia manifestă împotriva politicii şi politicienilor din Italia.
Insulte la adresa clasei politice din Italia, rasisim şi imigraţie, scene de canibalism, sex şi incest - acestea sunt doar câteva din temele filmelor care participă în acest an la Festivalul de la Veneţia, care pare să ridice mai multe polemici decât oricând.
Videocracy, pelicula regizorului Erik Gandini, un italian care a emigrat în Suedia, îl are în centru chiar pe premierul Silvio Berlusconi şi modul în care acesta a influenţat scena politică prin imperiul mediatic pe care-l deţine în Peninsulă.
"Într-o videocraţie, imaginea reprezintă cheia puterii. În Italia, un singur om a controlat imaginea, timp de trei decenii. Mai întâi magnat al tv, apoi premier, Silvio Berlusconi a creat un binom perfect, caracterizat de politică şi divertisment de televiziune, influenţând ca nimeni altul conţinutul informatic al televiziunilor comerciale din Italia. Canalele sale de televiziune, cunoscute pentru prezenţa excesivă a fetelor semidezbrăcate, sunt considerate de mulţi o emblemă a gusturilor şi personalităţii sale", a declarat cineastul.
În tentativa de a descrie cum televiziunea a luat locul democraţiei şi "lenta, dar implacabila mutaţie a codului genetic al unui popor", documentarul dezvăluie o lume a presei unde totul se face exclusiv în scopul de "a fi pe sticlă".
În film sunt şi scene în care apar oaspeţi celebri la vila lui Berlusconi, precum şi imagini cu vacanţele în Sardinia ale premierului. Sunt descrise şi acuzele referitoare la autoimunitate cu care şi-a asigurat Berlusconi traseul politic.
TELEVIZIUNILE ITALIENE AU REFUZAT SĂ PROMOVEZE FILMUL
Mediaset, grupul mediatic deţinut de Berlusconi a refuzat să prezinte clipul de promovare al filmului. Însă nici pe Rai, televiziune de stat italiană, filmul nu va avea parte de vreo prezentare.
La fel de multe polemici pare să ridice însă şi filmul "Francesca", al regizorului român Bobby Păunescu, despre care Il Gazzettino scrie că are în conţinut "insulte clare pronunţate de unul dintre protagonişti la adresa unor politicieni italieni vinovaţi, potrivit autorului, de rasism în privinţa imigranţilor".
Pe aceeaşi tematică merge şi filmul documentar "Il colore delle parole", a lui Marco Simon Puccioni. Filmul vorbeşte despre pachetul de legi pentru siguranţă, dat de guvernul italian, de tragedia din Canalul Siciliei, unde au murit mai mulţi imigranţi şi despre uciderea din motive rasiste a africanului Jerry Maslo, omorât în Italia în urmă cu 20 de ani.
Aceste pelicule care ating o coardă sensibilă a vieţii politice italiene nu se bucură de prea multă atenţie din partea presei scrise italiene, şi cu atât mai puţin din partea televiziunilor. Majoritatea referirilor la aceste filme apar pe site-uri de specialitate sau în presa străină.
SALMAN RUSHDIE VINE LA FESTIVAL PENTRU MONICA BÂRLĂDEANU
Salman Rushdie, celebrul scriitor de origine indiană condamnat la moarte de regimul iranian al ayatollahul Khomeini, pentru "Versetele satanice", va fi alături de Monica Bârlădeanu în această seară, la premiera peliculei "Francesca", în care aceasta joacă. "Romancierul e prieten cu frumoasa actriţă româncă, ce este cunoscută în SUA ca Monica Dean şi care a jucat în serialele Lost şi Nip/Tuck", notează Il Gazzetino.