x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Film de artă: Neon Demon, un film ca o poezie de E.A. Poe

Film de artă: Neon Demon, un film ca o poezie de E.A. Poe

de Diana Scarlat    |    29 Noi 2016   •   14:32
Film de artă: Neon Demon, un film ca o poezie de E.A. Poe

Un excepțional film de artă, "Neon Demon" îşi aşteaptă publicul în cinematografele din România începând de vineri, 2 decembrie.

Este un film pentru cunoscători, care face trimitere, încă din primele trei minute, către doi dintre regizorii mai puțin "digerabili", adică David Linch şi Peter Greenaway.

Asemenea unei poezii a lui Poe, dar exprimată în metafore vizuale, Neon Demon îmbină scene ce par de un maxim realism cu pasaje onirice, situații şi dialoguri absurde, îmbinarea atingând apogeul în momentele care doar sugerează violența, pericolul iminent sau mizeria umană interioară, contrastantă cu frumusețea fizică strălucitoare şi excesivă.

Patologicul este reconstruit plastic, prin sugestia necrofiliei, necrofagiei şi antropofagiei. În finalul apoteotic apare sugerat şi ochiul care aminteşte de stilul lui Salvador Dali.

Filmul este recomandat tuturor cinefililor care vor un film de artă adevărat şi ştiu ce înseamnă filmul de acest tip. Postmodernismul se îmbină cu suprarealismul, onirismul, decadentismul sfârşitului de secol 19, goticul, horror-ul doar sugerat metaforic şi plastic, dar şi cu un realism dezarmant uneori.

×
Subiecte în articol: film de arta film cinema poezie e.a. poe filme