x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Film de Cannes, din toamnă la Bucureşti

Film de Cannes, din toamnă la Bucureşti

11 Aug 2016   •   20:00
Film de Cannes, din toamnă la Bucureşti

„Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, va ajunge din 21 octombrie în cinematografele din România, lungmetrajul fiind distribuit de microFILM. Pelicula a fost recompensată cu Premiul Fipresci pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.

Toni Erdmann spune povestea lui Winfried, un bărbat care o vede foarte rar pe fiica lui, Ines, aceasta fiind prinsă cu slujba ei solicitantă. Winifred, un profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăşte să-i facă o vizită-surpriză fiicei sale. Decizia este problematică, fiindcă Ines, o femeie de carieră serioasă, lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti. Schimbarea geografică nu-i ajută pe cei doi să se înţeleagă mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, îi place să-şi enerveze fiica cu farse răsuflate. Micile lui înţepături la adresa vieţii ei marcate de rutină, şedinţe lungi, baruri de hotel şi rapoarte de performanţă, sunt şi mai rele. Tatăl şi fiica ajung într-un impas, iar Winfried acceptă să se întoarcă acasă, în Germania. Aici îşi face intrarea epatantul „Toni Erdmann”: alter-ego-ul lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o perucă ciudată şi o proteză dentară şi mai ciudată, Toni dă buzna în viaţa profesională a lui Ines, dându-se drept life-coach-ul directorului ei. Sub masca lui Toni, Winfried e mai îndrăzneţ şi lipsit de reţineri, dar Ines îi ţine piept. Cu cât mai tare se ciocnesc, cu atât se apropie mai tare. În mijlocul nebuniei, Ines începe să-şi dea seama că tatăl ei cel excentric merită, totuşi, un loc în viaţa ei. Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

Filmat aproape integral în România în vara anului 2014, „Toni Erdmann” este coprodus de Ada Solomon. Filmul rulează în cinematografe din 21 octombrie

Premiera de la Cannes a filmului a avut parte de aplauze în picioare din partea spectatorilor.

×