x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Film în Sat, festivalul de artă din mediul rural, se întoarce acasă la Peștișani, între 30 iulie și 4 august: Taraf de Caliu, Mădălina Pavăl Orchestra și Damian Drăghici se pregătesc de spectacol

Film în Sat, festivalul de artă din mediul rural, se întoarce acasă la Peștișani, între 30 iulie și 4 august: Taraf de Caliu, Mădălina Pavăl Orchestra și Damian Drăghici se pregătesc de spectacol

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Iul 2024   •   14:00
Film în Sat, festivalul de artă din mediul rural, se întoarce acasă la Peștișani, între 30 iulie și 4 august: Taraf de Caliu, Mădălina Pavăl Orchestra și Damian Drăghici se pregătesc de spectacol

„Film în Sat” se întoarce la Peștișani, locul unde a luat naștere această frumoasă inițiativă de a aduce arta și cultura înapoi la sat. Între 30 iulie și 4 august, localitatea Peștișani din jud. Gorj va deveni din nou locul unde magia filmului, a muzicii și a artei se împletește cu farmecul vieții rurale.

După succesul răsunător a celor două ediții din anii trecuți, festivalul va oferi publicului proiecții de filme românești, întâlniri cu regizori și actori, concerte, ateliere de creație și un spectacol de teatru. Accesul este gratuit.

În plus, atmosfera festivalului va fi animată de concerte susținute de artiști renumiți precum Damian Drăghici, Taraf de Caliu, Mădălina Pavăl Orchestra și The Groovy Bastards, dar și de dj parties alături de Dj Vasile și de momente de jam session. De asemenea, vor fi organizate ateliere de creație pentru toate vârstele, iar localnicii și vizitatorii sunt așteptați să participe și să se bucure de o experiență culturală unică în inima satului lor.

Celebrul Taraf de Caliu, membrii fondatori ai legendarului Taraf de Haidouks, va urca din nou pe scena „Film în Sat”. De la începuturile lor în 1991, aceștia au răspândit muzica lor pe toate continentele, încântând publicul din metropole precum Tokyo, Singapore, Paris și New York. Muzicienii din Taraf de Caliu sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe această muzică tradițională din sudul României, ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy bands din lume.

Mădălina Pavăl este o artistă multidisciplinară care își exprimă creativitatea prin muzică și diverse proiecte artistice. Împreună cu Alexei Țurcan, un producător și compozitor talentat, au creat Mădălina Pavăl Orchestra, o formație unică ce îmbină sonoritățile românești tradiționale cu elemente moderne. Muzica lor evocă farmecul satelor bucovinene, recreând „acasă” prin versuri și melodii care redau mituri, povești și trăiri profunde. Albumul lor de debut, „Roiesc”, a fost primit cu entuziasm de public, validând astfel importanța și relevanța muzicii lor.  

Damian Drăghici, artist de renume internațional și un muzician complet, este absolvent al Conservatorului Philippos Nakas din Atena, unde a studiat muzica jazz și al “Berklee College of Music” din Boston, SUA, unde a studiat naiul. A fost distins cu premii internaționale prestigioase, inclusiv Premiul „Artistul Anului” la Festivalul Internațional de Muzică din Madrid, Premiul „Cel mai Bun Album de World Music” la World Music Awards  și un premiu Grammy pentru albumul “Winter Solstice”. La Peștișani aduce proiectul proiectul Meditații Lăutărești, ce cuprinde moștenirea și meșteșugul a zeci de ani de căutare, muncă și dezvoltare continuă artistică ale artistului, cu un set-up instrumental inedit, menit să înflorească acest gen muzical, rupt din sufletele oamenilor.

Printre proiecțiile de film de anul acesta se numără „La drum cu tata”, un film românesc din 2016, regizat de Anca Miruna Lăzărescu, avându-i în rolurile principale pe Alex Mărgineanu, Răzvan Enciu și Ovidiu Schumacher. Filmul vorbește despre România anului 1968, unde doi frați foarte diferiți – Mihai, un informator secret al poliției, și Emil, un dizident dedicat – se pornesc într-o odisee emoționantă pentru a-l opera pe tatăl lor bolnav de ochi în Germania de Est.

Una dintre proiecțiile mult așteptate este Nesfâșit (California Dreamin') un film realizat de regizorul român Cristian Nemescu, cu Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Armand Assante în rolurile principale și care a obținut premiul „Un certain regard” la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes. 

După succesul remarcabil al primei ediții din 2022, care a avut loc în Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava), atrăgând peste 7.000 de participanți, festivalul „Film în Sat” a revenit în 2023 cu patru evenimente de amploare. Anul trecut, festivalul a poposit la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filme și diverse forme de artă în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Sub conceptul „Film în Sat”, evenimentele au reușit să pună pe harta turistică și culturală a României șase localități rurale, iar comuna Peștișani a fost oficial declarată stațiune turistică începând cu a doua ediție a festivalului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×