x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filme noi şi filme vechi, de la Cannes la Bucureşti

Filme noi şi filme vechi, de la Cannes la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    14 Oct 2012   •   18:39
Filme noi şi filme vechi, de la Cannes la Bucureşti

Invitaţie la un regal cinematografic, între 9 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema "Elvira Popescu"  
Perioada 19-25 octombrie va însemna, pentru cei care iubesc filmul de artă, un adevărat regal cinematografic. Pentru că în acest interval de timp, la cea de-a III-a ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest", vor fi prezentate atât pelicule selectate, premiate pe Croazetă, cât şi filme de patrimoniu. Evenimentul, iniţiat de cineastul Cristian Mungiu şi organizat de o echipă mică şi competentă, aflată alături de apreciatul regizor în demersurile întreprinse întru promovarea valorilor şi cultivarea publicului prin produsul cinematografic de calitate, aduce deci timp de şapte zile, în două săli, la Cinema Studio şi la Cinema "Elvira Popescu" (Institutul Francez), mai mult de 50 de lungmetraje şi scurtmetraje. Vreo 15 producţii sunt din selecţia oficială 2012 a Festivalului de la Cannes şi vor rula în premieră românească. Opt titluri s-au aflat în palmaresul ediţiei din acest an.

Atunci când a gândit Festivalul "Les Films de Cannes ŕ Bucarest", Mungiu a avut sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. L-a susţinut Institutul Francez din Bucureşti, iar Centrul Naţional al Cinematografiei i-a acordat sprijin financiar. S-a implicat şi distribuitorul din România "Independenţa Film". Împreună au pus pe picioare un solid eveniment, aşteptat toamnă de toamnă de mulţi bucureşteni.

Informaţia venită de la organizatori referitor la program îi poate bucura pe cinefili. În deschiderea festivalului (19 octombrie, Cinema Studio) va fi proiectat filmul "7 Days in Havana", care reprezintă "un fascinant portret colectiv al Havanei de astăzi", semnat de şapte cineaşti, consideraţi unii dintre cei mai în vogă la ora actuală. Închiderea se va face cu o producţie autohtonă şi bineînţeles cu lungmetrajul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu, filmul care a obţinut la Cannes două premii.

Printre cele 50 de filme se regăsec "Beasts of the Southern Wild", regizat de Benh Zeitlin (Camera d’Or şi Premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard), "The Angels’ Share" de Ken Loach (Premiul juriului), "Post Tenebras Lux" de Carlos Reygadas (Premiul pentru regie),  "Después de Lucía"/ "After Lucia" de Michel Franco (Premiul Un Certain Regard). Aceste filme au fost premiate nu numai la Cannes, ci şi la alte festivaluri din lume.

În premieră la "Les Films de Cannes à Bucarest", spectatorii vor vedea şi "Cosmopolis" de David Cronenberg, "Killing Them Softly", în regia lui Andrew Dominik, "Holy Motors" de Leos Carax, "Adieu Berthe ou l’enterrement de meme" de Bruno Podalydès.

De remarcat prezenţa în festival a filmului preferat de critica internaţională la Cannes: "In the Fog" (V tumane/ În ceaţă) a lui Serghei Loznitsa (Premiul FIPRESCI, secţiunea oficială), film în care joacă şi actorul român Vlad Ivanov, operator fiind Oleg Mutu (singurul director de imagine cu două filme în competiţia de anul acesta de la Cannes – "După dealuri" şi "In the Fog"). Vor putea fi vizionate şi "De rouille et d’os"/ "Rust and Bone" de Jacques Audiard", "Like Someone in Love" de Abbas Kiarostami sau "Elefante Blanco"/ "White Elephant" de Pablo Trapero.

Va fi prezent la Bucureşti câştigătorul Marelui Premiu la Cannes 2012, Matteo Garrone, autor al filmelor "Gomorra" şi "Reality", ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes. Cineastul italian este invitatul special al Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest", alături de regizorul palestinian Elia Suleiman. Garrone va participa la premiera celui mai recent film al său, "Reality", urmând să susţină şi un masterclass. Spectatorii vor putea vedea alte două filme ale lui: "L’Imbalsamatore" (2002) şi  "Gomorra" (2008) – ambele prezentate la Cannes.

Organizatorii propun şi (re)descoperea peliculor româneşti, aplaudate la Cannes cu 40, 50 sau 60 de ani în urmă. La prima ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" au fost proiectate filmele care au ajuns la Cannes semnate de Iosif Demian, Nae Caranfil, Victor Iliu, Liviu Ciulei sau Nicolae Breban. Acum este vorba de creaţii semnate de  Ion Popescu-Gopo, Radu Gabrea, Malvina Urşianu, Louis Daquin, Savel Ştiopul, Sergiu Nicolaescu. Primul va fi văzut  "Ciulinii Bărăganului" (Cannes 1958), o producţie româno-franceză regizată de Louis Daquin. Pe ecran apare Maria Tănase, alături de Florin Piersic, Nicolae Tomazoglu sau Clody Bertola. Este o adaptare a unei povestiri de Panait Istrati, despre un obicei straniu din sudul ţării: toamna, când vântul începe să smulgă ciulinii, unii copii îşi părăsesc casele şi pleacă în lume să-şi încerce norocul. În program sunt şi: scurtmetrajul  lui Sergiu Nicolaescu "Memoria trandafirului" (1964), "S-a furat o bombă" (1962) de Ion Popescu-Gopo, "Prea mic pentru un război atât de mare" de Radu Gabrea (1971), "Falansterul" de Savel Ştiopul (1982), "Serata" de Malvina Urşianu (1972, în afara competiţiei la Cannes).
 
Proiecţiile vor fi urmate de întâlniri cu unii dintre regizori, cu actori din distribuţie, cu critici care i-au cunoscut pe autorii acestor producţii româneşti.

×