x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Apr 2024   •   10:00
Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024. Șase filme de ficțiune și cinci scurtmetraje vor fi proiectate în cele mai importante cinematografe de artă din Polonia din Varșovia, Cracovia, Poznań, Białystok, Łódź și Wrocław.

Ediția din acest an debutează miercuri, 17 aprilie, la cinematograful Muranów din Varșovia, cu proiecția în avanpremieră poloneză a thrillerului psihologic Spre Nord, debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, distins cu premiul Bisato D’Oro la secțiunea Orizonturi a Festivalului de Film de la Veneția.

În selecția de la Varșovia sunt incluse și trei lungmetraje recente care, la 35 de ani de la implozia regimului comunist, reflectează asupra sistemelor de opresiune și a dezorientării și dezamăgirilor pe care le pot aduce cu sine revoluțiile. Astfel, până la 21 aprilie, vor fi difuzate filmele Libertate (r. Tudor Giurgiu), Tipografic Majuscul (r. Radu Jude) și Între revoluții (r. Vlad Petri). O selecție de scurtmetraje recente completează programul: Pisica moartă (r. Ana Maria Comănescu), Toate neamurile (r. Alexandra Diaconu), Suruaika (r. Vlad Ilicevici și Radu C. Pop), Exercițiu de concediu (r. Lara Ionescu) și Două vorbe, trei minciuni (r. Ioachim Stroe).

În celelalte orașe, programul proiecțiilor va alterna cu alte două lungmetraje – Insula (r. Anca Damian) și Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), două comentarii acide asupra societății contemporane în chei foarte diferite.

ICR Varșovia continuă acest program de tradiție, reluat după pandemie, pentru a crea o audiență fidelă pentru filmele românești, în afara circuitului festivalier. Pe lângă Caravana Noului Cinema Românesc și cicluri de film tematice, în colaborare cu cele mai importante festivaluri din Polonia, Institutul sprijină în mod activ prezența producătorilor români cu proiecte în dezvoltare la evenimente de branșă ori la ateliere de formare.

 

×