Filmul românesc "Cadoul de Crăciun" a obținut Marele Premiu la Festivalul de la Clermont-Ferrand
Filmul "Cadoul de Crăciun'' al regizorului român Bogdan Mureşanu a câştigat sâmbătă seara marele premiu al competiţiei internaţionale a celei de-a 41-a ediţii a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), au anunţat organizatorii.
Juriul, din care au făcut parte în special regizorii Steve Hawley (Marea Britanie), Caroline Monnet (Canada) sau Nadav Lapid (Israel), a ales drept câştigător acest film de 20 de minute a cărui acţiune se derulează timp de câteva zile după o represiune sângeroasă întreprinsă de regimul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu în Timişoara.
Pelicula pune în scenă un tată de familie care realizează faptul că fiul său a scris, într-o scrisoare către Moş Crăciun, că tatăl său dorea moartea lui Ceauşescu, relatează tv5monde.com.
Premiul special al juriului internaţional a fost acordat filmului grec ''Leoforos Patision'', regizat de Thanasis Neofotistos, în care o actriţă încearcă să împace meseria şi rolul său de mamă, la telefon, în timp ce merge la o audiţie importantă.
În categoria naţională, marele premiu a fost câştigat pentru a doua oară de un film de animaţie, o coproducţie belgiano-francezo-olandeză. ''Ce Magnifique Gâteau!'' (Acest tort frumos!) spune povestea a cinci personaje din Africa colonială la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Marele premiu al competiţiei Labo a fost câştigat de documentarul experimental francez ''Last Year When the Train Passed by'' (Anul trecut când a trecut trenul), semnat de Pang-Chuan Huang, care câştigă acest premiu pentru al doilea an consecutiv.
La rândul său, publicul a recompensat "Skin", al americanului Guy Nattiv, în competiţia internaţională, filmul francez "Nefta Football Club'', de Yves Piat, la categoria naţională, şi ficţiunea americană "The Passage'', de Kitao Sakurai, în competiţia Labo.
Dintre cele 9.300 de filme primite anul acesta, 163 au fost în competiţie pentru acest festival organizat în perioada 1 - 9 februarie.
Anul viitor festivalul va avea loc între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Ştiri din .ro
Teatrul Nottara reia spectacolele cu public
Teatrul Odeon anunță cu regret trecerea în neființă a actriței Oana Ștefănescu

Universul magic al pictorului suprarealist Victor Brauner, onorat de Muzeul de Artă Modernă din Paris

Unirea Principatelor Române sărbătorită în Filialele BMB
„Jurnal de introspecţie V”, expoziţie inedită găzduită de Artoteca Bibliotecii Metropolitane Bucureşti
După 3 luni de întrerupere, redeschiderea stagiunii TNB, o necesitate vitală!
Ziua Unirii Principatelor Române. Italia și Unirea Principatelor
BRUXELLES. Diplomație publică și culturală de vârf la Colegiul Europei

Un tablou de Botticelli, scos la licitație cu un preț de pornire de 80 de milioane de dolari
Lecturi de suflet de la Editura Litera

În siguranță, online, la Teatrul Dramaturgilor Români
Genialul regizor David Lynch, la 75 de ani: între filme-cult și meditația transcedentală

Covidul desenat de o româncă, apreciat în Turcia

In memoriam Luminiţa Constantinescu, la TVR
Rocanotherworld Winter Edition – spiritul de festival se simte de acasă, timp de 5 zile
