x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Gaetano Capizzi, "Pentru sănătatea Pământului"

Gaetano Capizzi, "Pentru sănătatea Pământului"

de Dana Andronie    |    20 Oct 2011   •   21:00
Gaetano Capizzi, "Pentru sănătatea Pământului"

"Aproape am ajuns sa ne mandrim/ Ca mai rapid in acest veac se moare,/ Ca noi ne-mbolnavim si suferim/ De boala bolilor fara scapare.// Stupizi actori ai tragicului rol,/ Mai si avem puterea inumana/ De a vorbi despre acesta rana/ Ce va lasa pamantul sterp si gol.// Noi suntem fiii veacului bolnav,/ Noi suntem cancerosii de elita./ Nu ne mai vindecam cu niciun praf,/ Bieti iovi pe o planeta parasita."

Aceste versuri din poezia lui Adrian Paunescu – "Manifest pentru sanatatea Pamantului" – redau realitatea cruda a vietii noastre. La Oradea, intre 27-30 octombrie, regizorul Cornel Diaconu produce primul festival interna­tional al filmului ecologic, care se inti­tuleaza "Pentru sanatatea Pamantului".

Invitatul special al evenimentului este Gaetano Capizzi (foto), directorul Festiva­lului CinemAmbiente. "In ultimul deceniu a avut loc in lume o dezvoltare semnificativa a filmelor despre mediul inconjurator – spune Gaetano. S-au nascut multe festivaluri de film dedicate mediului. Acest trend este confirmat si prin nasterea «ECO FEST» la Oradea, care a fost primit cu mare satisfactie de circuitul festiva­lurilor inter­na­tionale de gen, datorita faptului ca este un eveniment inspirat din valorile difuzarii unei culturi a mediului. Este organizat de oameni pasionati si umple un gol intr-o tara importanta ca Romania."

Gaetano Capizzi ii va oferi realizatoarei tv Carmen Avram Premiul de Excelenta pentru Intreaga Activitate.

"In filmul pe care l-am realizat cu ani in urma, «Te salut, generatie in blugi», Adrian Paunescu se aseamana cu un alergator care simte ca nu se mai poate opri ? spune Cornel Diaconu. Ce va ramane in urma Cenaclului Flacara? «O amintire frumoasa!», a raspuns Paunescu. In urma filmelor mele, a Festivalului Callatis (care a debutat in 1999), a Eco Euro Tour, a celor «Zece zile de iubire», au ramas, cu siguranta, amintiri frumoase. Imi doresc mult ca Festivalul de la Oradea sa devina o traditie si peste ani sa ma pot mandri cu o colectie de frumoase amintiri de la Oradea, «Pentru sanatatea Pamantului»". Ars longa, vita brevis!

×
Subiecte în articol: gaetano capizzi