x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Găitan, ministrul din Ferrari cu girofar

Găitan, ministrul din Ferrari cu girofar

08 Feb 2012   •   21:00
Găitan, ministrul din Ferrari cu girofar

Vladimir Gaitan isi reia cu succes rolul din 'Poker' in 'Ultimul corupt din Romania', film in regia lui Sergiu Nicolaescu. De data aceasta chirurgul estetician Horia Vrabete devine ministrul Sanatatii si, implicit, excentric. Promovat in functie, ajunge sa pretuiasca 'o mancare buna, un vin bun', dar cel mai mare capriciu este masina de serviciu: un Ferrari cu girofar. Dar sa vedem ce ne spune despre ultimul sau rol...

• Jurnalul National: Doctorul Horia revine parca ceva mai corupt decat in 'Poker'. Cum de a ajuns asa personajul?

Vladimir Gaitan: Pai probabil ca respectam ce se intampla in jurul nostru, nu? Glumesc. Sau incerc sa glu­mesc. Horia, ca orice personaj al lui Adrian Lustig, este intr-o extraordinara forma. Personajele isi urmaresc des­tinele. Daca ne amintim, Horia se viseaza ministru, iar autorul nu face altceva decat sa il puna in situatia res­pectiva – lucru care pentru mine ca actor este chiar o provocare. Vreau sa spuna ca intr-o seara la spectaco­lul de la teatrul de comedie, care sta la originea acestui film, l-am avut pe mi­nistrul Sanatatii in sala. Iar reactia salii a fost absolut extraordinara pentru ca scene la care nu se radea si la care efectiv nu erau reactii, de data asta, cu el in sala, la scenele mele au fost niste reactii formidabile care chiar m-au surprins.

• Horia are o viata extravaganta, conduce un Ferrari cu girofar. Cum a fost sa interpretati personajul... ?

M-a amuzat. Trebuie sa iti mar­tu­ri­sesc ca sunt un om normal – vor­besc in primul rand de Vladimir Gai­tan. Mi-a fost foarte greu sa ma ridic din Ferrari, nu mi-as lua niciodata, e o masina fioroasa pentru un om de vars­ta mea, bineinteles. Dar trecand pes­te gluma, sigur ca pentru excentri­ci­tatea personajului este o provocare pla­cuta si m-a amuzat. Sa stii ca si noi ne uitam la personajele astea cu mult drag, pentru ca nu intamplator reusim de foarte multe ori sa intram in pielea lor. Eu am un respect de­o­se­bit pentru breasla medicilor si intotdeauna cand am simtit ca tusele sunt foarte acide si bisturiul e foarte crud si foarte pe viu am incercat sa mai in­moi din personajul meu pentru ca eu stiu foarte multe despre ce in­seam­na sa fii bolnav si ce inseamna sa ai nevoie de acesti oameni care se nu­mesc doctori.

• V-ati inspirat din anumite si­tu­a­tii reale?

Da, da, m-ai prins. Am un prieten chirurg, un chirurg excelent care are cinismul asta extraordinar; vine la mine, bem un pahar de vin si imi spune razand cum l-a taiat pe unul si i-a scos rinichii si eu raman cu pa­ha­rul in mana sa mi-l bag in ochi, si el se uita foarte uimit 'Care e pro­ble­ma?'. Sunt oameni care, desigur, se joa­ca cu viata ta. Apropo de asta, nu stiu daca va aminti, dar eu la 'Poker' am facut un infarct; am ajuns la salvare si acolo un tanar doctor m-a luat in primire: 'Maestre daca ati putea sa imi spuneti cum a debutat boala', eu de pe targa i-am spus 'Stiti, filmam la filmul «Poker»...', si el ma repede: 'Stiu! Am vazut spectacolul!'. Eu am in­te­penit. Pe el l-a bufnit rasul si a zis 'Domnul Gaitan, am glumit, va rog eu frumos'. 'Si eu mai am vreo sansa in cazul asta?', si zice 'Cu mine aveti, stati linistit'.

Deci intamplarea joaca un rol important in profesia noastra, si uita-te ca nici nu stii cand lucrurile se intrepatrund extraordinar, si te intalnesti cu personajul tau, poate pe care tu l-ai facut uneori cu cruzime si parca iti pare rau, ca atunci cand esti acolo, intr-o asa-zisa camera de rea­ni­mare si se moare in stanga si dreapta ta, asa cu o nonsalanta se da mana cu Doamne-Doamne, lucrurile devin foarte serioase si nu mai insemni ni­mic. Nu mai esti nici Vladimir Gaitan, nu mai esti nimic, esti un om la gra­ni­ta cu alta lume. Lucrurile astea nu pot sa treaca asa pe langa tine.

×
Subiecte în articol: film