x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Gala Gopo 2013, competiţie frumoasă, dar incompletă

Gala Gopo 2013, competiţie frumoasă, dar incompletă

de Maria Sârbu    |    26 Mar 2013   •   15:34
Gala Gopo 2013, competiţie frumoasă, dar incompletă
Sursa foto: Cristi Duminecioiu
“Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude şi “Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete – filmele anului 2012

Lista Premiilor Gopo acordate pe anul 2012 la Gala desfăşurată luni seara la Opera Naţională din Bucureşti ar fi arătat altfel, fără îndoială, dacă regizorul Cristian Mungiu nu ar fi solicitat ca filmul său “După dealuri” să nu fie luat în considerare la nominalizări. Atunci şi juriul nu ar fi găsit de cuviinţă că “nu are suficiente opţiuni” pentru a face nominalizări la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal. Lista ar fi arătat altfel, deci, căci nu cred că măcar Premiul pentru Scenariu primit la Cannes de Mungiu (cineastul a meritat Premiul de regie pe Croazetă) nu i-ar fi adus voturi din partea juriului. Mi-ar fi plăcut să le văd, strălucind la propriu datorită talentului lor, la această ediţie a Premiilor Gopo pe Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, fetele noastre care au fost distinse cu Premiul de interpretare la Cannes. Şi era primul lor rol în film. Lista ar fi arătat altfel, căci sunt sigură că atunci când “După dealuri” a intrat pe lista scurtă de nouă titluri pentru nominalizările la Oscar 2013 (Cel mai bun film străin) votanţii la Gopo au avut şi ei bucuria că filmul românesc a ajuns tocmai acolo. Dar, la Gala Premiilor Gopo titlul “După dealuri” nu a avut cum să fie pomenit. Chiar dacă, producătoarea Ada Solomon (un vârf de stâncă al cinematografiei româneşti) a făcut aluzie la acest film, spunând, de pe poziţia de învingătoare: “Aş fi fost şi mai fericită, dacă această competiţie ar fi fost completă”.

Premianţii

Aşa cum anunţa organizatorul evenimentului, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie, iar câştigătorii trofeelor au fost desemnaţi de peste 400 de profesionişti, care au votat “fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot”, asigurat de o firmă de audit şi consultanţă.

S-au distins, în mare, două titluri: “Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude şi “Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete. Dacă lungmetrajul lui Jude s-a ales cu şase trofee, la categoriile Cel mai bun film (producător Ada Solomon - Hi Film Productions), Cel mai bun regizor (Radu Jude), Cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Corina Sabău), Cel mai bun actor în rol principal (Şerban Pavlu), Cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu), prima creaţie cinematografică a lui Purcărete a adunat şapte statuete Gopo (“Undeva la Palilula” având cele mai multe nominalizări, 11), pentru Cele mai bune costume (Lia Manţoc), Cele mai bune decoruri (Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar), Cea mai bună imagine (Adrian Silişteanu, care a primit şi Premiul RSC – Romanian Society of Cinematographers), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu), Cea mai bună muzică originală (Vasile Şirli), Cel mai bun sunet (Tudor Petre, Cristinel Şirli, Cristian Tarnoveţchi şi Florin Tăbăcaru) şi Cel mai bun machiaj şi coafură (Dana Roşeanu, Minela Popa, Ionel Popa şi Doina Popa).

Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar a fost acordat Ivanei Mladenovic pentru “Turn Off the Lights”. Lungmetrajul “Visul lui Adalbert” i-a adus regizorului Gabriel Achim Premiul pentru Cel mai bun debut. Adrian Sitaru a câştigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj (“Chefu’”). Premiul Tânără speranţă a ajuns la regizorul Nicolae Constantin Tănase, pentru scurtmetrajul “Blu”. S-au dat două premii ale publicului: unul pentru filmul românesc cu cele mai mari încasări în 2012 (“Minte-mă frumos” de Iura Luncaşu) şi unul pentru filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori (“Despre oameni şi melci” de Tudor Giurgiu).

Profesioniştii de film au acordat Premiul pentru Cel mai bun film european peliculei franceze “Holy Motors”, regia Leos Carax (distribuitor Independenţa Film). S-a învrednicit de un premiu, “CineTePrinde”, actorul Adrian Titieni.

Nobili ai filmului

Două importante premii, “pentru întreaga carieră” şi “pentru întreaga activitate” au revenit, respectiv, nobililor actori Mitică Popescu şi Constantin Codrescu, care şi-au primit trofeele în aplauzele îndelungate ale publicului ridicat în picioare.

Aş dori să remarc prezenţa la Gală, printre mulţi invitaţi, a lui Călin Netzer şi a Luminiţei Gheorghiu, regizorul peliculei “Poziţia copilului” şi actriţa principală din acest film. Minunată alegere a organizatorilor. Cei doi au înmânat Premiul pentru Cel mai bun film Adei Solomon, producătoare şi a lungmetrajului de mare succes, distins cu “Ursul de Aur”. La ediţia 2014 a Premiilor Gopo, “Poziţia copilului” va avea, cred, poziţii asigurate în vârf. Merită!

×
Subiecte în articol: gala gopo 2012 premii film