x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Goethe-Institut prezintă proiecția de film „În căutarea patriei necunoscute” în cadrul expoziției Noi2-Wir 2 – Portrete româno-germane

Goethe-Institut prezintă proiecția de film „În căutarea patriei necunoscute” în cadrul expoziției Noi2-Wir 2 – Portrete româno-germane

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Iul 2022   •   16:25
Goethe-Institut prezintă proiecția de film „În căutarea patriei necunoscute” în cadrul expoziției Noi2-Wir 2 – Portrete româno-germane
Sursa foto: Patricia Morosan

Joi, 14 iulie 2022, ora 20:00, la  2/3 Galeria, Goethe-Institut în colaborare cu FILMKULTUR prezintă proiecția de film „În căutarea patriei necunoscute” în cadrul expoziției Noi2-Wir 2 – Portrete româno-germane.

Ce faci atunci când nu te simți acasă în țara ta natală? Această întrebare l-a preocupat pe Holger, originar din Bavaria. Holger Gutt s-a mutat cu tatăl său, Andreas, în Transilvania, în căutarea unui acasă. Ei și-au dat seama că „acasă nu este un loc, ci se află în interiorul ființei umane“. În căutarea răspunsurilor, acesta călătorește pe tărâmul strămoșilor săi împreună cu tatăl său. O excursie prin România le transformă viața.

 

Holger Gutt, regizorul filmului, este de asemenea portretizat alături de tatăl său în cadrul expoziției Wir2 I  Noi2 – Portrete româno-germane care poate fi vizitată până pe 21 iulie la 2/3 Galeria din strada Franceză nr.4. Filmul va fi proiectat în limba germană cu subtitrare în limba română, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

"Sehnsucht nach einer unbekannten Heimat" (În căutarea patriei necunoscute)

DE/RO, 2021, 75 de minute

 

Sinopsis:

Holger s-a născut și a crescut într-o suburbie a orașului München. Dar, în aproape 30 de ani, nu s-a simțit cu adevărat bavarez. Nici părinții lui nu au făcut-o. Sunt reprezentanți ai minorității germane din România. Dar sunt oare necesare îmbrăcămintea și bucatele tradiționale pentru a transmite sentimentul de apartenență? Cum altfel poate apărea acest sentiment? Când aceste întrebări nu-i mai ies din minte lui Holger, începe să își caute rădăcinile. Marea lui speranță: o călătorie în România. Împreună cu tatăl său, pornește la drum spre casa părinților săi. 1600 de kilometri prin Europa. În timpul călătoriei cu mașina, ei discută despre modul lor de a privi viața și se surprind unul pe altul, iar și iar, cu un comic de situație plin de empatie. Pe măsură ce cei doi învață din ce în ce mai multe unul despre și de la celălalt, publicul poate vedea cum relația dintre tată și fiu se schimbă încetul cu încetul. Ajuns în orașul transilvănean Weidenbach, scenele din poveștile spuse de părinții săi devin brusc experiențe reale pentru Holger. Când, în cele din urmă, se află în fața casei părinților tatălui său, care este acum locuită de străini, apare un conflict: în timp ce curiozitatea lui Holger crește, tatăl său se confruntă tot mai mult cu trecutul său. Unul dintre ei trebuie să cedeze. În cele din urmă, este clar că acest film este mult mai mult decât o căutare personală. Permite fiecărui spectator să se regăsească în întrebările și gândurile lui Holger.

 

 

Expoziția NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane folosește texte narative jurnalistice și fotografii artistice pentru a portretiza 30 de perechi din Germania și România care dau viață acestei prietenii bilaterale. O persoană din România și una din Germania formează un duo, o pereche: versatile, chiar neobișnuite, în viața lor profesională, în timpul liber sau în viața privată. Poveștile lor diverse reflectă ce înseamnă această legătură în viața de zi cu zi și ce efecte are asupra identității indivizilor.

 

Poveștile sunt documentate prin intermediul fotografiilor realizate, în ambele țări, de Adi Tudose (România) și Patricia Moroșan (Germania) și a textelor jurnalistice redactate de Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu. Proiectul a fost documentat de o echipă de 7 profesioniști, pe o perioadă de 6 luni.
Designul proiectului și al expoziției este realizat de Ovidiu Hrin – Synopsis Media.

 

WIR2/NOI2- Portrete româno germane va fi prezentată, de asemenea, și în Germania la ICR Berlin, în luna septembrie 2022.

 

 

 

NOI 2 | WIR 2 – Portrete româno-germane

23.06.-21.07. | 2/3 Galeria – Strada Franceză, nr 4

Ore de vizitare:

Ma-Vi: 16:00-21:00

Sâ-Du: 12:00-20:00

 

 

×